in

Veleobrt u 20 država sveta- Moskva saopštila neverovatne vesti!

Na Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS) Banke Rusije, koji je kreiran kao ruski analog međunarodnog SWIFT sistema, već se priključilo 557 banaka i kompanija iz 20 zemalja, rekao je prvi zamenik predsednika Centralne banke Vladimir Čistjuhin na predstavljanju na izložbi-forumu u Rusiji.

Broj banaka i kompanija povezanih sa SPFS obuhvata 159 nerezidenata iz 20 zemalja, navodi TASS podatke koje je saopštio zamenik predsednika Centralne banke.

Od 1. oktobra 2023. Rusija je zabranila domaćim bankama da koriste SVIFT za transfere unutar zemlje. Takve transakcije moraju da sprovode samo uz pomoć ruske finansijske infrastrukture.

Odluku je objavila Banka Rusije još u martu.

– Ovo će obezbediti pouzdanost, neprekidnu i bezbednu razmenu podataka tokom domaćih ruskih operacija – objasnio je regulator.

SPFS je osnovala Banka Rusije 2014. godine. Postao je zamena za SVIFT na domaćem tržištu, ali je njegova upotreba u inostranstvu i dalje ograničena.

Nakon početka vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su u okviru sankcija počele da isključuju ruske banke iz SVIFT-a. Ovo je uticalo, između ostalih, na Sberbank, VTB, Rosselkhozbank, Promsviazbank, Sovcombank i druge kreditne organizacije. Ruske vlasti su sankcije SAD i EU nazvale nezakonitim i nelegitimnim.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Veleobrt u 20 država sveta- Moskva saopštila neverovatne vesti! first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /