in

Velika bitka u Crvenom moru trajala dva sata: Pogođen američki ratni brod!

Šiitski pokret Ansar Alah (Huti), koji vlada u severnom Jemenu, naveo je na društvenoj mreži X da je američki ratni brod pogođen tokom sukoba pomorskih snaga grupe, sa američkim razaračima i brodovima u Adenskom zalivu i moreuzu Bab al-Mandeb.

– Došlo je do sudara sa brojnim američkim razaračima i ratnim brodovima u Adenskom zalivu i moreuzu Bab el-Mandeb, koji su pružali zaštitu dva američka komercijalna broda – napisao je portparol vojske Huti Jahja Sarija.

Kako je istakao Sarija, „kao rezultat operacije, izvršen je direktan pogodak na američki ratni brod, dok su dva američka trgovačka broda bila prinuđena da skrenu sa rute“.

Prema njegovim rečima, sukob je trajao više od dva sata, jemenske oružane snage su koristile protivbrodske rakete.

Podsetimo, Iz „Merska“ navode da su posada, brodovi i teret „bezbedni i nepovređeni“, a da je američka mornarica presrela više projektila. Danska kompanija je navela da su oba broda prevozila teret koji pripada američkom ministarstvu odbrane i Stejt departmentu, kao i drugim vladinim agencijama, što znači da su „imala zaštitu američke mornarice za prolazak kroz moreuz“ Bab el Mandeb.

Centralna komanda američke vojske je u onlajn saopštenju okrivila Hute za napad, rekavši da su ispalili „tri protivbrodske balističke rakete“. Jedna je pala u more, dok je mornarica presrela i oborila druge dve.

Nakon što su 12. januara počeli američki i britanski udari na područja pod kontrolom Hutija, Huti su rekli da su njihovi brodovi sada legitimne mete jemenske vojske. Istovremeno su istakli da neće zaustaviti napade na brodove povezane sa Izraelom ili odlazak u njegove luke zbog američkog bombardovanja Jemena, ali ništa ne preti drugim brodovima u Crvenom i Arapskom moru .

(RIA/Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /