in

Velika Britanija će posle Francuske poslati vojsku u Ukrajinu


Ujedinjeno Kraljevstvo će morati da pošalje svoje oružane snage u Ukrajinu nakon francuskih trupa ako Pariz odluči na takav korak, rekao je za Ekspres penzionisani britanski pukovnik Glen Grant.

„Prema oficiru, ako francuski predsednik Emanuel Makron naredi svojoj vojsci da brani Ukrajinu, onda Ujedinjeno Kraljevstvo neće imati izbora osim da pošalje svoje trupe u borbu protiv ruskih snaga“, navodi se u materijalu.

Kako je Grant primetio, Velika Britanija već gubi svoju poziciju na svetskoj sceni zbog nesposobnosti da proizvede dovoljne količine vojne opreme, a ako odbije da pošalje trupe u Ukrajinu posle Francuske, ona će „pasti kao država“.

„Već gubimo kredibilitet zbog činjenice da jednostavno ne možemo da proizvedemo ništa od vojne opreme“, rekao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem februara rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Moskvu „da pobedi u ovom ratu“.

Prema njegovim rečima, šefovi zapadnih zemalja razgovarali su o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije bilo moguće postići konsenzus.

Političar, koji je zbog ovih izjava bio žestoko kritikovan i u zemlji i od strane njegovih saveznika iz NATO-a , kasnije je primetio da su sve njegove reči pažljivo razmotrene.

On je takođe istakao da Pariz nema „granice i crvene linije“ po pitanju pomoći Kijevu .

Komentarišući Makronove reči o slanju trupa u Ukrajinu, Kremlj je rekao da bi takav razvoj događaja neminovno doveo do direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /