in

Velika greška SAD vodi ka direktnom ratu Rusije i NATO

Velika greška SAD vodi ka direktnom ratu Rusije i NATO

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, Anatolij Antonov, nazvao je tajnu isporuku američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS Ukrajini, teškom greškom koja će imati najteže posledice.

„Odluka Bele kuće da uputi rakete dugog dometa Ukrajincima je teška greška. Posledice ovog koraka, koji je namerno sakriven od javnosti, biće veoma ozbiljne. Vašington dosledno sprovodi liniju ka potpunom prekidu bilateralnih odnosa“, rekao je ambasador novinarima.

Prema njegovim rečima, Moskva je više puta upozoravala američku administraciju na nepromišljene korake.

„Objasnili su da napumpavanje oružja kijevskog režima ozbiljno podriva stratešku i regionalnu bezbednost. Sjedinjene Države nastavljaju da se zalažu za direktan sukob između NATO- a i Rusije“, rekao je ambasador.

Antonov je napomenuo, da nikakvi američki „pokloni“ neće uticati na ravnotežu snaga u zoni „specijalne vojne operacije“, i da će svi njeni zadaci biti izvršeni“, dodao je diplomata.

Bela kuća je ranije retroaktivno priznala prebacivanje projektila ATACMS Ukrajincima, u modifikaciji sa dometom od oko 165 kilometara.

„Njujork Tajms“, pozivajući se na informisane izvore, izvestio je, da je predsednik SAD Džo Bajden, obećao Vladimiru Zelenskom rakete dugog dometa ATACMS još u septembru, ali samo sa ograničenim dometom. „Wall Street Journal“ je objavio, da je mali broj ATACMS tajno isporučen Ukrajini poslednjih dana.

Ranije u oktobru, šef Pentagona, Lojd Ostin, rekao je da Sjedinjene Države još nemaju šta da objave o mogućnosti prebacivanja projektila ATACMS u Kijev.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a, zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski Ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, je istakao, da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu, postati legitimna meta za Rusiju.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /