in

Veliki strah – “Špigl”: Nemački kancelar koristi poštanski sistem iz 19. veka

Strah Berlina od špijunaže doveo je do nepoverenja u modernije tehnike isporuke poruka, tvrdi se u izveštaju

Nemački lider Olaf Šolc odložio je planove za postepeno ukidanje sistema pneumatskih cevi iz 19. veka koji njegova kancelarija koristi za distribuciju oko 1.000 dokumenata mesečno iz straha da bi moderniji elektronski sistemi mogli da budu podložniji špijunaži, prenosi „Špigl“.

Decenijama se sedište nemačke vlade oslanjalo na arhaični sistem koji koristi komprimovani vazduh za slanje kapsula sa dokumentima na 36 „stanica“ unutar zgrade. Održavanje mreže košta 15.000 evra godišnje – daleko manje od nekih drugih sofisticiranijih metoda isporuke elektronskih poruka.

Dokumenti su često „hitne transakcije koje se ne mogu proslediti elektronskim putem ili putem kućne kurirske službe, na primer, zato što su podložne tajnosti ili moraju biti potpisane u originalu“, rekao je portparol vlade.

Plan je bio da se mreža cevi postepeno ugasi do 2025. Ipak, prema izveštaju nemačkog dnevnika „Zidojče cajtung“ Šolc je odložio te planove. List je kao razlog naveo zabrinutost zbog navodnog povećanja pokušaja ruske špijunaže od početka sukoba u Ukrajini.

Nemačka je dugo bila poznata po tome što se drži zastarele tehnologije čak i kada su modernije opcije dostupne. Nedavno istraživanje je pokazalo da se oko 80 odsto preduzeća u ovoj EU članici i dalje oslanja na faks mašine za komunikaciju, zajedno sa oko 20 odsto lekarskih ordinacija.

Vikiliks je 2015. otkrio da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost nekoliko godina prisluškivala telefonske pozive tadašnje kancelarke Angele Merkel i njenih najbližih savetnika.

Britanska obaveštajna i bezbednosna organizacija ranije je koristila sličnu mrežu pneumatskih cevi za prenošenje poruka kroz svoje sedište u Londonu pre nego što ju je zamenila modernijom tehnologijom 1980-ih. U jednom incidentu 1950-ih, britanski agent je koristio sistem da pošalje ponudu za brak svojoj partnerki, koja je radila kao analitičar u zgradi.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /