in

Venecuela planira da se pridruži BRIKS-u tokom samita u Rusiji

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio je nadu da će se ta zemlja pridružiti grupi BRIKS kao punopravna članica na sledećem samitu 2024. godine.

„Na samitu u Južnoj Africi, Venecuela je prihvaćena kao partner. I nadam se da će se na sledećem samitu u Rusiji, Venecuela pridružiti BRIKS+ kao stalna članica“, rekao je Maduro u tradicionalnom intervjuu 1. januara sa Diplomatski list Mond.

On je istakao da je „BRIKS budućnost čovečanstva“, ističući ekonomski potencijal grupe i mogućnosti Nove razvojne banke BRIKS-a.

„Mi se kladimo na BRIKS kao deo novog sveta, nove ravnoteže, kao deo bolivarskog geopolitičkog koncepta, svet ravnoteže, svet jednakih“, zaključio je Maduro.

Grupa BRIKS je prošla kroz dva talasa ekspanzije od svog osnivanja 2006. godine. Južna Afrika se 2011. pridružila originalnoj postavi Brazila, Rusije, Indije i Kine. U avgustu 2023. šest novih članica je pozvano da se pridruže udruženju, uključujući Argentinu, ali je krajem decembra Argentina sa novim predsednikom države odbila da se pridruži grupi.

Pet novih članica – Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija – otpočele su 1. januara punopravni rad u BRIKS-u pod predsedavanjem Rusije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /