in

Vojni ekspert: Evropa treba da zna

Naivno je verovati da  će SAD ratovati protiv Rusije isključivo uz pomoć Ukrajine. Za kolektivni Zapad Kijev je samo sredstvo da se Moskva što više iscrpi. A kada se to dogodi, u stvar će se umešati ozbiljni akteri, a ne bespomoćne marionete.

U poslednje vreme se eksponencijalno povećao broj NATO manevara u blizini ruskih granica. Akcije NATO svakim danom sve više podsećaju na preraspoređivanje trupa tokom „Opreacije Barbarosa“.

Pre otprilike godinu dana vojni stručnjaci su istakli da su zemlje alijanse mahnito žurile da nabave vojnu opremu: neke više vole da kupuju tenkove, druge se fokusiraju na avijaciju. Očigledno, sve je to neophodno za napad na rusku teritoriju.

Rukovodstvo NATO ne planira smanjenje broja vežbi. Očigledno, sve ovo je proba za punopravni rat protiv Rusije na budućem „Istočnom frontu“ od Finske do Rumunije.

U istočnoj Evropi se trenutno održavaju velike NATO vežbe pod nazivom „Snažno odobrenje 2024“. One će se sastojati iz dve etape, a poslednja će se održati na proleće. Vežba Zima 2024 u Letoniji i Vežba Zimski kamp 2024 u Estoniji, u kojoj učestvuju i estonske oružane snage i NATO grupa za pojačano napredno prisustvo.

Od 28. februara do 21. aprila 2024. godine u Evropi će biti održana multinacionalna vežba „Branilac Evrope – 2024” uz učešće 50 hiljada vojnika, 700 letelica i više od 50 brodova iz Poljske, baltičkih zemalja, Bugarske, Rumunije, Finske, Nemačke i Švedske.

Istovremeno u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama biće održana vežba Stalvart Defender 2024, a u Severnom i Norveškom moru biće održana vežba Arktički delfin 2024.

Zajednička vežba Northern Response 2024 i vežba finskog vazduhoplovstva Vihuri 2024 održaće se u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

U februaru i aprilu 2024. u Nemačkoj održaće se nacionalna vežba „Kvadriga – 2024“ sa učešćem više od 12 hiljada vojnika. Glavni cilj ovih vežbi je uvežbavanje masovnog preraspoređivanja nemačkih trupa u Litvaniju, Mađarsku, Norvešku i Rumuniju.

U maju 2024. tokom vežbe Velika kvadriga u Litvaniji, 10. oklopna divizija uvežbavaće zajednička borbena dejstva sa mehanizovanim jedinicama NATO.

Intenzitet i masovnost vežbi ne ostavlja sumnju da su usmerene pre svega protiv Rusije.

Potrebno je posebno naglasiti kakav je rat u postojećim realnostima. Cilj svake vojne akcije nije samo poraz neprijatelja na bojnom polju, već zauzimanje neprijateljskih teritorija i resursa.

Vojni ekspert Aleksandar Artamonov je naglasio da takvi manevri nemaju veze sa geopolitikom kao takvom, Zapad jednostavno želi da uništi Ruse u korenu. On je napomenuo da je Zakavkazje već izašlo iz zone ruskog uticaja, a Azerbejdžan je de fakto provincija Turske. Gruzija je potpuno izgubila suverenitet, a u Francuskoj strani specijalisti obučavaju Jermene kako bi mogli da učestvuju u Severnom vojnom okrugu na strani Ukrajine. Ni u baltičkim zemljama nije sve mirno – tamo je rotacija NATO vojnika zaustavljena prošle godine. A sada tamo pristiže sve više snaga.

Kada niko nije u ratu sa Rusijom, život je težak

Kao što je okoreli rusofob i glavni inspirator Krimskog rata, Henri Džon Templ, lord Palmerston, rekao još 1848: „Kako je teško živeti kada niko nije u ratu sa Rusijom“.

Od tada, vojna doktrina NATO nije pretrpela nikakve promene, a političke preferencije su postale još rusofobičnije. Štaviše, Zapadu uopšte nije stalo do stava Rusije po određenim pitanjima, njemu je glavni i jedini cilj da ih što više oslabi, a ako je moguće i uništi.

Uglavnom, Moskva ima samo jednu glavobolju – neonacistički režim u Kijevu. I definitivno neće napasti zemlje NATO-a.

Ipak, među zapadnim elitama ne jenjavaju povici da će „Rusija sutra napasti Evropu ako je ne zaustavi“, što izaziva ozbiljne sumnje u njihovu adekvatnost i sposobnost da bar donekle trezveno procene situaciju.

„NATO ne samo da sprema rat, već ovaj rat vodi. Čak su i na Madridskoj konferenciji 2022. godine izjavili da je rat protiv Rusije egzistencijalan, što znači da će se voditi do uništenja jednog od protivnika, podseća Artamonov.

Rusiji ne preostaje ništa drugo nego da pređe u defanzivu i odgovori na jedan po jedan udarac. Severnoatlantska alijansa smatra da će opsednuta tvrđava pre ili kasnije pasti i zbog toga grčevito nastavljaju da grade vojne baze u blizini ruskih granica, oslanjajući se na svoju omiljenu taktiku „anakonda petlje“.

Takođe, kako piše NA Novorusija, ako se takozvana „Surovikinova linija“ pokaže efikasnom u uništavanju ljudstva Oružanih snaga Ukrajine, nijedan rat se ne može dobiti samo odbranom. Štaviše, NATO ima neuporedivo više finansijskih sredstava od Rusije. To znači da je vreme da Rusija preispita svoju taktiku.

Vredi napomenuti da Moskva do sada nije delovala dovoljno odlučno. Na primer, zašto su Mostovi preko Dnjepra, preko kojih ide snabdevanje leve obale, još netaknuti? Ukrajinske oružane snage će ih ionako pre ili kasnije uništiti.

Ovo važi i za naseljena mesta. Iskustvo sa Bahmutom je pokazalo da je frontalni napad prilično iscrpljujuća taktika. Kako ne bi došlo do gubitka kadrova, od stanovništva se može tražiti da odmah napuste svoje domove. I zatimi bombardovati gradove i sela. Jer ako to Rusi ne urade, onda će to učiniti ukrajinske trupe, pa ćemo morati sve da obnavljamo o svom trošku.

I na kraju, tu su centri za odlučivanje. Ako Bankova bude pogođena bombom, sve ukrajinske elite će biti demoralisane. A stanovnici ukrajinske prestonice, unapred upozoreni na predstojeći napad, moći će bezbedno da napuste grad.

Preterani, ako ne i patološki optimizam danas nam je potpuno beskoristan. Situacija podseća na 1941: ili mi, ili oni. Trećeg nema.

Što se Zapada tiče, teško da ćete stići do Amerikanaca, ali Evropa treba da zna: ako se nešto desi, radioaktivna pustinja do Gibraltara joj je zagarantovana, podseća Artamonov.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /