in

Vojni ekspert naveo tri glavne inovacije ruskog oružja na frontu u protekloj godini

Specijalna vojna operacija pomogla je da se identifikuju najefikasnije vrste oružja koje mogu osigurati pobedu na bojnom polju.

Borbenu efikasnost dokazuje broj uništenih neprijateljskih vozila i šteta koja mu je naneta. Vojni stručnjak Vladislav Šurigin je na svom kanalu naveo nekoliko vojnih inovacija sistema PVO, koje je ruska vojska usvojila 2023. godine.

Po njegovom mišljenju, posebno su FPV bespilotne letelice – dronovi za napade koje kontroliše operater koristeći video snimak dobijen sa drona – imali značajan uticaj na tok neprijateljstava.

Masovna upotreba ove vođene municije postala je ne samo premijera sistema PVO, već i jedan od glavnih faktora na bojnom polju.

Postoje desetine hiljada lakih, jeftinih dronova za napad koji su postali pretnja ljudstvu i opremi. Naravno, postoji lek protiv ovog oružja. Reč je o sistemima za elektronsko ratovanje ali do sada stvari nisu došle do njihove široke upotrebe.

Možda će se novi sistemi pojaviti u zimu ili proleće 2024. godine, predviđa Šurigin. On ne isključuje da će povećanjem proizvodnje visokoprecizne municije i jačanjem opreme za elektronsko ratovanje, FPV bespilotne letelice „najverovatnije biti prinuđene da igraju manju ulogu u radu noćnih lovaca i lovaca na pojedinačne ciljeve u zoni fronta.”

Još jedna ogromna „premijera“ druge godine SVO-a su „klizajuće bombe“. Njihov vojni naziv je visokoeksplozivne vazdušne bombe opremljene kontrolisanim modulom za planiranje i korekciju – UMPC.

Ruski programeri su 2023. godine pretvorili bombe koje slobodno padaju FAB-250, FAB-500 i čak jednu i po tonu FAB-1500 u precizno navođenu municiju koja se može baciti iz aviona 50-70 km od cilja, odnosno bez ulazak u zonu pokrivanja neprijateljske vojne protivvazdušne odbrane.

Nosioci klizećih bombi su frontalni bombarderi Su-34 i višenamenski lovci Su-35. Rusko ratno vazduhoplovstvo ima gotovo neograničene količine bombi FAB-500M62. Mete udara su položaji i štabovi Oružanih snaga Ukrajine, skladišta i uporišta.

Treća važna vojna inovacija SVO-a, prema Šuriginu, je poboljšana lutajuća municija Lancet-1 i Lancet-3. Postali su prava pretnja artiljeriji NATO-a, čiji se položaji nalaze na 40-70 km od linije borbenog dodira, odnosno u operativnoj dubini. Lanceti imaju na svom kontu uništenja desetine američkih haubica M777, francuskih haubica Cezar i poljskih haubica Crab.

Ukrajinske oružane snage, uz pomoć članica NATO-a, pokušavaju da pronađu sredstva za suprotstavljanje Lancetima, ali za sada bezuspešno.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /