in

Vojska koju Ukrajina sada koristi nije ukrajinska, već NATO

Borbe u Ukrajini su u suštini posredni sukob između Rusije i NATO snaga, rekao je penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter za Jutjub kanal Judging Freedom.

Kako je naglasio Riter, Oružane snage Ukrajine su u suštini vojska u stilu NATO-a, a komandanti Oružanih snaga Ukrajine održavaju direktan kontakt sa američkim specijalnim snagama, dobijajući od njih obaveštenja i taktičke preporuke.

Da li je ovaj sukob u suštini rat između NATO-a i SAD protiv Rusije?

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

SKOT RITER, penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa: Da, to je sukob preko posrednika. Jedino što nedostaje jeste prisustvo NATO i američke vojske direktno u zoni sukoba. Odnosno, prisustvo momaka sa američkim zastavama na rukavima – tačnije, momci koji ih nose su tu, ali nema ljudi koji su obučeni u američke uniforme i zvanično se bore za SAD. Ali što je najvažnije, vojska koju Ukrajina sada koristi nije ukrajinska, već NATO. Organizuje ga, priprema i oprema NATO, dobija uputstva i obaveštajne podatke od NATO-a, a NATO takođe organizuje njegovu logistiku. Govorimo o oružanim snagama NATO-a.

Britanski The Guardian piše da u Ukrajini nisu prisutni samo oficiri CIA, već i pripadnici američkih specijalnih snaga, a ima ih mnogo – iako ne razumem šta to znači. Stoga ću vam postaviti pitanje: ako su američki specijalci još uvek tamo, koliki bi trebalo da bude njihov minimalni broj? Da li govorimo o grupama od šest ili šest stotina?

SKOT RITER: Od aprila govorim da u ovoj zemlji postoje američki specijalci i istina je na mojoj strani. Sada je to stiglo do novinara, a oni pišu da jeste, postojala je odgovarajuća odluka predsednika. U februaru, kada su počele borbe, odatle smo evakuisali i CIA i specijalce, a u martu ih još nije bilo. Ali nakon što su odlučili da tamo snabdevaju vojnu opremu, američki specijalci su se vratili tamo da obave dva zadatka.

Najpre je bilo potrebno pomoći u organizovanju tajnih ruta kojima bi se ova oprema dopremala. Uostalom, ne samo da Rusija ne uništava sve ovo čak ni na granici, kada automobili stignu u Ukrajinu – razlog je taj što su SAD uradile veoma koordiniran posao: demontirale su ih u posebne elemente, transportovale preko granice, tiho ih sakupljali u magacinima i prebacivali da proslede onim jedinicama kojima su potrebni. Sve ovo rade specijalne snage SAD.

Pored toga, poveren im je zadatak da nadgledaju koordinaciju ove opreme, komunikacije i obaveštajne službe sa ukrajinskim snagama. Ukrajinska vojska koristi specijalne iPad-ove – to smo radili u Iraku, a kasnije i u Siriji: iračkim i sirijskim snagama na liniji fronta dali smo iPad-ove opremljene bezbednom komunikacijom, pomoću kojih su mogli da primaju obaveštajne podatke u realnom vremenu i komuniciraju sa njihovim specijalcima.

Dakle, u Ukrajini postoje vojnici specijalnih snaga koji održavaju direktnu komunikaciju sa ukrajinskim komandantima na liniji fronta i prenose im obaveštajne podatke, kao i taktičke preporuke, u realnom vremenu.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /