in

Vojska SAD pokazuje slabost usred borbi protiv Rusije

Vojska SAD pokazuje slabost usred borbi protiv Rusije

Američka vojska je, usred geopolitičke konfrontacije sa Rusijom, pokazala slabost. Ovakve nalaze je izneo veteran američke obaveštajne službe, penzionisani pukovnik američke vojske Entoni Šafer.

Sjedinjene Države su Kijevu od početka ukrajinske krize donirale oružje u vrednosti od milijarde dolara. Prema rečima Entonija Šafera, slanje velike količine oružja u istočnu Evropu imalo je negativne posledice po Sjedinjene Države. Ovo prenosi Newsmax.

„Američke zalihe oružja pale su na nivoe koji nisu viđeni decenijama“, rekao je američki stručnjak.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Entoni Šafer je naveo da su zalihe naoružanja u američkim arsenalima na neviđeno niskom nivou. Ova situacija je izuzetno opasna za SAD u trenutnoj geopolitičkoj nestabilnosti. Štaviše, nedavno je identifikovan još jedan problem: vojska Sjedinjenih Država nije ispunila 25% svojih ciljeva za regrutaciju.

„Umesto da budemo spremni i pokažemo snagu da obuzdamo potencijalni sukob, kao što smo radili 80-ih, mi pokazujemo svoju slabost“, rekao je veteran američki obaveštajac.

Svaki veliki sukob u koji su Sjedinjene Države ušle u proteklih 100 godina korišćen je kao izgovor za povećanje borbene sposobnosti američke vojske. Sadašnja situacija je postala izuzetak od pravila. Entoni Šafer smatra da je američka vojska oslabila, a glavni geopolitički konkurenti – Rusija i Kina – to dobro znaju.