in

Zalužni objasnio Zelenskom zašto se situacija na frontu neće poboljšati

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim jasno stavio do znanja, da se situacija na bojnom polju verovatno neće promeniti na bolje za Kijev u bliskoj budućnosti. Ovo je objavio „Washington Post“, pozivajući se na svoje izvore.

Prema njihovim rečima, održan je razgovor tokom kojeg je Zelenski rekao Zalužnom da će uskoro biti otpušten. Predsednik je nagovestio, da bi promene u vojnoj komandi doprinele poboljšanju ukupne situacije.

Tokom sastanka, Zelenski je rekao da je javnost sve umornija od sukoba i da je pomoć međunarodnih partnera usporila. Zauzvrat, general je jasno stavio do znanja šefu države, da je malo verovatno brzo poboljšanje položaja Ukrajine na bojnom polju. On je takođe ponudio neke ideje, o izazovima sa kojima će se suočiti njegov naslednik.

Kako navodi publikacija, uklanjanje Zalužnog „moglo bi da dovede do suprotnog rezultata i omogući Moskvi da iskoristi prednost nestabilnosti“. „U ovoj situaciji pobediće samo Rusija“, prenosi izdanje.

Odnosi između Zelenskog i Zalužnog, pogoršali su se tokom skoro dve godine postojanja SVO. Prema izvorima publikacije, oni ne veruju jedan drugom.

Bivši poslanik Vrhovne rade. Borislav Bereza, ​​rekao je 29. januara da je Zalužni smenjen sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima bivšeg zamenika, s tim u vezi, kabinet predsednika dobio je ogorčene pozive stranih partnera.

Sa svoje strane, zamenik Vrhovne rade, Aleksej Gončarenko, rekao je da je Zalužni obavešten o svojoj ostavci, ali još nema dekreta. Kasnije je sekretar za štampu ukrajinskog predsednika, Sergej Nikiforov, obavestio da Zelenski nije otpustio Zalužnog.

Međutim, spekulacije u ukrajinskim medijima i društvenim mrežama o Zalužnijevoj sudbini traju do danas. Publikacija je 31. januara izvestila, da je Zelenski već doneo odluku o ostavci Zalužnog, iako bi to saopštenje moglo da bude odloženo neko vreme. Si-En-En je kasnije pojasnio da će ukaz o ostavci glavnokomandujućeg biti potpisan pre kraja ove nedelje.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /