in

Zalužni priznao da je Ukrajina izgubila Marjinku

Ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužni priznao je da je Marjinka zauvek izgubljena za Ukrajinu.

Priznao je i da ruska vojska danas ima sposobnost da koncentriše snage, artiljeriju i avijaciju na bilo kom delu fronta. I da je u stanju da „za dva-tri meseca Avdejevku, ili neku drugu utvrđenu (ukrajinsku) tačku pretvori u novi Bahmut.“

Svojom glavnom greškom, Zalužni je nazvao to što je mislio da „može da zaustavi Rusiju“. A njegov glavni trenutni cilj je „spasavanje života ukrajinskih vojnika, kojih veoma nedostaje.“

Vanredni profesor Ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“ – pukovnik Aleksandar Perendžijev – povodom nastupa Zalužnog je rekao:

„On nije ulepšao situa ciju jer razume da dolazi kraj. Jasno mu je da u prvoj polovini 2024-te neće biti mobilizacije kakva mu je potrebna. Svestan je i da sledeće godine neće moći da pokrene bilo kakvu značajniju ofanzivu. A ako Zapad prestane snabdeva ukrajinsku armiju – da će mu se frontovi naprosto urušiti“.

Zalužni je indirektno otkrio da nema drugih planova osim da nanese maksimalnu štetu ruskoj vojsci.

Moskovski vojni ekspert Vladislav Šurigin s tim u vezi ukazuje:

„Zadatak Ukrajine je jednostavan i očigledan – da izjednači gubitke. Pokušavaće da to urade tako što će smanjiti svoje, a povećati naše. Veruju da će tako Rusiju dovesti u bezizlaznu situaciju, da će imati velike gubitke i da će specijalna operacija za Moskvu izgubiti smisao. I američka vrhovna komanda se udaljila od ideje velike ukrajinske ofanzive i neprekidnih pobeda, pa od Kieva traži da trenutne pozicije drži do smrti i pokuša da iscrpi ruske snage.

Prema rečima bivšeg obaveštajnog oficira Pentagona i inspektora UN za oružje u Iraku Skota Ritera, oslobađanje Marjinke i Avdejevke od strane ruskih trupa moglo bi da dovede do dodatnih poteškoća za ukrajinsku odbranu.

„Ti gradovi imaju potencijal da postanu mesta gde će se urušiti utvrđena odbrana ukrajinskih oružanih snaga“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /