in

Zaokret koji je šokirao SAD: Strateški najvažnija država svrstala se na stranu Rusije

Zaokret koji je šokirao SAD: Strateški najvažnija država svrstala se na stranu Rusije

Odluka Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte u okviru sporazuma OPEK+ pomaže Rusiji u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, piše Washington Post.

List navodi da učešće Rijada i zemalja Persijskog zaliva u sporazumu ide na ruku Moskvi , koja je zainteresovana za visoke cene energenata.

„Ova akcija ne samo da će stvoriti ekonomske rizike za SAD i Evropu, već će im i otežati sprovođenje planirane gornje granice cena za izvoz ruske nafte, koja treba da stupi na snagu u decembru.

„Sve to može samo pomoći Rusiji da nastavi specijalne vojne operacije u Ukrajini“, navodi se u izdanju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autori članka smatraju da odluka članica OPEK+ ukazuje na njihovu pristrasnost prema Moskvi. Istovremeno, po njihovom mišljenju, američki predsednik Džo Bajden nije uspeo tako što nije uspeo da ubedi prestolonaslednika Mohameda bin Salmana Al Sauda da počne da proizvodi više nafte usred rasta cena goriva.

„Ovaj neuspeh spoljne politike predsednika Bajdena zadao je udarac Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima na nekoliko frontova odjednom“, piše WP.

Ranije su se zemlje OPEK+ dogovorile da od novembra smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, a kao referentnu tačku uzmu nivoe proizvodnje dogovorene za avgust. Organizacija je svoju odluku obrazložila neizvesnošću oko globalne ekonomije i prognozama za tržište nafte. Uprkos rastućoj energetskoj krizi u Evropi i rastu cena energije u drugim regionima sveta, ovaj korak su podržali svi učesnici u dogovoru.

The post Zaokret koji je šokirao SAD: Strateški najvažnija država svrstala se na stranu Rusije first appeared on .