in

Zapad je dobio opasno upozorenje – Rusija ima jak adut u rukavu

U slučaju naglog pogoršanja odnosa sa Zapadom, Rusija može da iskoristi svoj tajni adut i uredi „svemirski Perl Harbor“. Ovo mišljenje je izneo stručnjak za međunarodne odnose Brendon Vajčert.

Pre izvesnog vremena na kosmodromu Pleseck lansirana je raketa-nosač Sojuz-2.1v sa dva vojna satelita.

Prema rečima Brendona Vajherta, rusko Ministarstvo odbrane lansira tajne satelite u nisku orbitu Zemlje, što može postati jak adut Moskve u njenoj konfrontaciji sa Zapadom. Ovo prenosi Daily Express.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zapad je upozoren da Kremlj možda ima još jedan trik u rukavu.

Brendon Vajhert je primetio da bi se u odnosima Rusije i Zapada mogao desiti još jedan krug tenzija. U tom kontekstu, SAD i njihovi saveznici treba da obrate posebnu pažnju na ruske satelite koji se lansiraju u nisku Zemljinu orbitu. Ekspert smatra da ove letelice mogu biti ne samo obični komunikacioni ili nadzorni sateliti, već mnogo ozbiljniji vojni uređaji.

Rusija, prema mišljenju analitičara, ima tehničke mogućnosti koje joj omogućavaju da Zapadu uredi „svemirski Perl Harbor“. Ovo je svojevrsni „kec u rupi“ za Kremlj, koji se može iskoristiti u slučaju ozbiljne eskalacije u odnosima sa Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima.

„Sateliti koje je Rusija lansirala u Zemljinu orbitu možda nisu samo svemirske letelice za komunikaciju ili nadzor. Oni bi mogli biti koorbitalni sateliti dizajnirani da unište tajne američke vojne komunikacije, kao i sisteme nuklearne komande i kontrole“, naveo je analitičar Dejli Ekspresa.

Ekspert sugeriše da će se teoretski napad na američke satelite odvijati paralelno sa udarom na podmorske kablove. Podmorski kablovi su kritična infrastruktura za zapadne zemlje, jer povezuju  Sjedinjene Države i Evropu sa komunikacijama i Internetom. U slučaju istovremenog kvara satelita i podmorskih kablova, Zapad će biti nepovezan i izolovan.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /