in

Zapad je pred neminovnim kolapsom, a najgore tek dolazi

Zapad se suočava sa neminovnim kolapsom, rekao je u intervjuu za „Le Figaro“ poznati francuski sociolog Emanuel Tod, koji je predvideo raspad SSSR-a 1970-ih.

Njegova procena je zasnovana na tri faktora- industrijskom opadanju i opadanju obrazovanja u Sjedinjenim Državama, nestanku protestantizma kao sistema vrednosti u zapadnim društvima i rastućoj privlačnosti Rusije u očima ostatka sveta.

Sukob u Ukrajini još nije završen, ali je Zapad već ostao bez iluzije o mogućoj ukrajinskoj pobedi, ukazao je Tod, naglasivši da će sledeća faza biti opšti kolaps zapadnog modela

Tod to predviđa i u svojoj novoj knjizi.

U argumentaciji je naveo: industrijski deficit u Sjedinjenim Državama i fiktivnu prirodu američkog BDP-a. A važnim razlogom industrijskog pada u SAD smatra „nedovoljan nivo inženjerske obuke i pad nivoa obrazovanja uopšte“.

Drugim faktorom koji predodređuje poraz Zapada, Tod naziva nestanak protestantizma kao sistema vrednosti zapadnog društva. Jer, po njegovom mišljenju je upravo protestantizam obezbedio visok nivo obrazovanja i univerzalnu pismenost bez presedana u istoriji, snažan individualni i kolektivni moral, što je dovelo do značajnog ekonomskog i industrijskog napretka u zapadnim zemljama.

Tod podseća i da su najgore manifestacije rasizma bile posledica širenja protestantske ideologije.

On posebno ističe da je kolaps protestantizma doveo do intelektualnog pada, nestanka radne etike i pojave masovne pohlepe, zvanično nazvane „neoliberalizam“.

Tod trećim faktorom poraza Zapada smatra „sve veću privlačnost Rusije u očima ostatka sveta“.

Prema njegovim rečima, Moskva „svuda pronalazi nevidljive ekonomske saveznike“. Nova konzervativna ruska meka moć „proradila je punim plućima kada je postalo jasno da ruska ekonomija može da izdrži sankcioni šok“.

Francuski sociolog ističe da „ostatku sveta“ moderna zapadna kultura na mnogo načina „izgleda ludo”. I dodatno: da ga odbija i moral Zapada koji živi od slabo plaćenog rada imigranata iz zemalja Trećeg sveta.

Tod je uveren da će Amerikanci u ukrajinskom sukobu tražiti način da održe status kvo koji bi im omogućio da sakriju poraz, ali da to Rusiji neće odgovarati.

Po njegovom mišljenju, Vladimir Putin će svoje vojne ciljeve postići čuvanjem svojih ljudi:

„On želi da sačuva dostignuća stabilizacije ruskog društva. On ne želi remilitarizaciju Rusije i zainteresovan je da nastavi njen ekonomski razvoj. Zato Rusija sada namerava da slomi Ukrajinu i NATO, ne dajući im predaha.

– Hajde da se kanemo iluzija. Ruski pritisak će se povećati. Odbijanje Zapada da vidi rusku strategiju u celini dovelo je do opšteg slepila. A najgore u vojnom smislu za Ukrajince i zapadnjake tek dolazi.

Tod ukazuje i da je često netačno ono što se na Zapadu govori o Rusiji jer se predstavlja kao zemlja u opadanju.

Le Figaro prenosi i ove Todove reči: „Moguće je da je neprijateljstvo Zapada ono što strukturiše i naoružava ruski sistem, podstičući patriotizam i nacionalno jedinstvo. Sankcije su omogućile Rusiji da pokrene politiku supstitucije uvoza velikih razmera, koja će njihovoj privredi dati značajnu prednost u odnosu na ekonomiju EU“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /