in

Zapad je prepoznao ekonomsku moć BRIKS-a kao pretnju

BRIKS je ispred G7 po doprinosu globalnom BDP-u, ova međunarodna asocijacija kontroliše skoro polovinu svetskih rezervi nafte i proizvodnje hrane.

Plus ekstrakcija strateških metala kao što su aluminijum i paladijum. Zapad sve ovo vidi kao direktnu pretnju.

„Stari“ BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) čini 32,1% svetskog BDP-a, „sedmorka“ (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) iznosi 29,9%. Ovo su rezultati prošle godine.

Zvaničnim pristupanjem Egipta, Etiopije, Irana, Saudijske Arabije i UAE, BRIKS već učestvuje sa 35% globalnog BDP-a, kao i sa 45% rezervi nafte, polovinom sve hrane proizvedene na planeti. Konkretno, 49,5% pšenice, 56% pirinča.

Pored toga, on čini lavovski udeo u globalnoj proizvodnji strateških metala, uključujući i visokotehnološke. Ekonomisti smatraju dominaciju u ovoj industriji odlučujućom prednošću, piše RIA

Naime: oko dve trećine rude gvožđa, 80% aluminijuma. Po rezervama retkih zemnih metala, BRIKS prevazilazi G7 skoro 30 puta. Pre svega, zahvaljujući Kini, koja kontroliše i do 90 odsto tržišta.

„Još 2017. godine razgovaralo se o učešću zemalja BRIKS-a u razvoju nalazišta retkih zemnih metala Tomtor na Arktiku. A ove godine u Indiji je otkriveno nalazište litijuma, neophodnog za proizvodnju električnih vozila. Očigledno, oni će uključiti partnere“, napominje Antonina Levašenko, rukovodilac Centra Rusija-OECD RANEPA.

Kritička zavisnost

Dakle, obnovljivi izvori energije kritično zavise od BRIKS-a.

A to je apsolutna pretnja energetskoj bezbednosti EU, SAD i Japana, naglašava Pavel Marišev, direktor razvoja kompanije Energi Plus. Trgovinska ograničenja za retke zemne metale ili radikalno povećanje cena mogli bi značajno da smanje tempo ozelenjavanja u zemljama G7.

Još jedan moćan adut, pre svega ruski, su rezerve uranijuma. Zapad nastavlja da kupuje nuklearno gorivo od Moskve, uprkos svim sankcijama.

„Imamo najnaprednije tehnologije za ponovno korišćenje istrošenog nuklearnog goriva, koje sada čini oko 20% ukupnih resursa. To jest, BRIKS ima bezuslovnu konkurentsku prednost u nuklearnoj energiji“, objašnjava Sergej Tolkačev, profesor na Katedri za ekonomsku teoriju na Finansijski univerzitet pod ruskom vladom.

Finansijski sistem

Izbegavanje zavisnosti od dolara jedan je od glavnih ciljeva BRIKS-a. Poravnanja i kreditiranje u nacionalnim valutama se šire. Sa Kinom je već 95% trgovinskih transakcija u rubljama i juanima. Ovo služi kao model za partnere.

„Dedolarizacija svetske ekonomije, verujem, imaće negativan uticaj ne samo na SAD, već i na celu G7“, ističe Maksim Maksimov, vanredni profesor katedre za korporativno upravljanje i inovacije na Ruskom ekonomskom univerzitetu Plehanov.

Prema ekspertima, u budućnosti će se pojaviti alternativni finansijski sistem sa instrumentima značajnim poput rezervnih valuta. FDIIntelligence je uveren da će investicioni uticaj G7 oslabiti. Za direktna strana ulaganja, BRIKS se sve više oslanja samo na sebe.

„Sljedeće faze su formiranje alternativa MMF-u i Svetskoj banci (već postoji banka BRIKS-a), međunarodnih investicionih mehanizama i investicionih fondova, razvoj dužničkog i kreditnog tržišta BRIKS-a, stvaranje sistema podrške stranim zemljama. trgovina – faktoring, izvozno kreditiranje i garancije“, navodi Anton Sviridenko, izvršni direktor Stolipinovog instituta za ekonomiju rasta.

Izazov je dat

Zapad je zabrinut kako zbog jačanja ekonomije, tako i zbog sve većeg geopolitičkog uticaja BRIKS-a.

„Vremenom bi to moglo da potkopa sposobnost kažnjavanja ili izolacije zemalja koje vode politiku koja je nepovoljna po Vašington“, kaže američki istraživački centar Atlantic Council. „Posebno ako razviju alternativne sisteme plaćanja i metode trgovine nad kojima SAD nemaju uticaja“.

„Volstrit džornal“ ekspanziju BRIKS-a naziva „pokušajem promene globalnog svetskog poretka, stvaranja protivteže Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima“. Hil ističe da to ugrožava američke interese na Bliskom istoku.

BRIKS je poželeo dobrodošlicu šest novih članica, a još dvadeset njih željno iščekuje poziv. Ova koalicija je dovela u pitanje dominaciju G7, primećuje list. Dojče vele navodi : tako ozbiljna pretnja zahteva „sveobuhvatan odgovor Zapada“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /