in

Zapad nikada neće dozvoliti Rusiji da živi lakim životom

Zapad nikada neće dozvoliti Rusiji da živi lakim životom

Zapad nikada neće dozvoliti Rusiji da živi lakim životom, nastaviće da koristi razne načine i sredstva da oslabi Moskvu, „konfrontacija“ i „borba“ će još dugo biti glavne teme odnosa Rusije i Zapada, rekao je viši istraživač analitičkog centra Taihe, Ding Đianvej.

„Nakon predsedničkih izbora u Rusiji, odnosi Rusije sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama neće se značajno poboljšati u kratkom roku“.

„Naprotiv, borba za ‘kontrolu i suprotstavljanje kontroli’, obuzdavanje i suprotstavljanje obuzdavanju u kontekstu proširenja NATO-a na istok, ukrajinske krize i sukoba Izraela sa palestinskim pokretom HAMAS, postaće intenzivnija, složenija i oštrija“, izjavio je analitičar.

Ekspert je primetio da je Putin u obraćanju Saveznoj skupštini pomenuo veoma važnu tačku, a to je da je Rusija spremna da vodi dijalog sa svim zemljama kako bi „izgradila novu konturu globalne bezbednosti“, odnosno da Rusija planira da započne dijalog sa SAD i Zapadom.

„Mislim da je ovo samo želja predsednika Putina. Od početka ukrajinskog sukoba, odnosi između Rusije i Zapada su dostigli „tačku smrzavanja“, geopolitički sukobi i unutrašnje političke protivrečnosti su se pogoršali u oba, zbog strukturalnih protivrečnosti u odnosima između Rusije i Zapada, kao i akutne konfrontacije oko ukrajinske krize. Želja Rusije za dijalogom sa zapadnim zemljama nije dobila pozitivan odgovor“, rekao je on.

Naprotiv, dodaje analitičar, SAD i druge zapadne zemlje pokušavaju da pojačaju pritisak na ruski strateški prostor kroz strategiju širenja NATO-a na istok i sever , stvarajući pretnju po bezbednost Rusije, „plan da se iscrpi Rusija kroz ukrajinsku krizu je posebno očigledan“.

„Još nema nade za prekretnicu u odnosima između Rusije i Zapada. Odnosi između Rusije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja su zaglibljeni u blatu stalne konfrontacije, protivrečnosti i neslaganja“, rekao je on.

Ding Đianvej smatra da će „Rusija u doglednoj budućnosti postati najveći strateški rival i pretnja bezbednosti Sjedinjenih Država i Zapada u celini“.

„Sjedinjene Države i Zapad u celini nikada neće dozvoliti Rusiji da živi lakim životom. Oni će nastaviti da koriste različite metode i sredstva da oslabe i izvrše pritisak na Rusiju, primoravajući Rusku Federaciju da preduzme strateške protivmere i pruži otpor, zaključio je stručnjak.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /