in

Zapad pokrenuo rat u Ukrajini još 2014. godine

Zapad pokrenuo rat u Ukrajini još 2014. godine

SAD su rukama kijevskog režima pokrenule puč na jugoistoku Ukrajine, u Donbasu i osam godina su izvodili vojne operacije, ubijajući žene i decu, izjavio je ruski predsednik

Borbe u Ukrajini počele su 2014. godine kada je uz pomoć zapadnih sila organizovan državni udar. Sve greške trebalo je da se ispravljaju ne uz pomoć militanata, već demokratskim procedurama, ali je Zapad pokrenuo vojne operacije uz pomoć Kijeva, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Želim da vas podsetim da je sukob u Ukrajini počeo ne našom vojnom operacijom, već mnogo ranije – 2014. godine, kada su zapadne zemlje, kao garanti sporazuma između tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i opozicije, zaboravili na njihove garancije bukvalno kroz par dana. Šta više, doprineli su državnom udaru“, kazao je Putin u intervjuu za kinesku centralnu televiziju uoči posete Kini.

Ruski predsednik je podsetio da su zvaničnici američke administracije izjavili da su potrošili mnogo novca na tu „revoluciju“, čak pet milijardi dolara.

„Ne želim da govorim o tome da li je to bila revolucija, obojena ili ne, to je bio državni udar. Da, povezivalo se i sa greškama tadašnjeg aktuelnog rukovodstva, ali su te greške ipak morale da se isprave. Ne uz pomoć militanata na ulicama, već uz pomoć demokratskih procedura“, ocenio je Putin.

Ali zapadne zemlje su, prema rečima predsednika Ruske Federacije, radije postupile drugačije, doprinoseći puču.

„Zapad je rukama kijevskog režima pokrenuo puč, vojne operacije na jugoistoku Ukrajine – u Donbasu. I osam godina su izvodili te vojne operacije, ubijajući žene i decu. I niko na Zapadu nije obraćao pažnju na to ili se pravio da ne primećuje“, istakao je.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /