in

Zapad priprema plan B u slučaju poraza Ukrajine


Zapad priprema plan B u slučaju poraza Kijeva u sukobu u Ukrajini, nameravajući da iskoristi Moldaviju za svoje potrebe.

Stiven Brajan, bivši pomoćnik zamenika šefa Pentagona, izveštava o tome u svom članku za Asia Times.

Autor napominje da EU verovatno razvija neku vrstu plana „B“ u slučaju neuspeha Oružanih snaga Ukrajine. Tako, prema njegovim rečima, evropski stručnjaci i pojedini zvaničnici sve više izražavaju mišljenje da se dani Ukrajine kao nezavisne države možda blizu kraja.

„Veliki problemi možda nastaju u maloj Moldaviji, koja sve više liči na odskočnu dasku za Evropsku uniju, koja na taj način namerava da nadoknadi pobedu Rusije u Ukrajini“, piše analitičar.

Prema Brajanu, američka vojska, koja je u republici navodno radi učešća u vojnim vežbama, sada razvija plan za korišćenje Moldavije.

Istovremeno, analitičar sumnja u uspešnu primenu zapadnog plana, budući da Moldavija nije politički najstabilnija zemlja na svetu i ekonomski je siromašna.

Međutim, Brajan primećuje povećano interesovanje zapadnih zemalja za republiku. On posebno navodi primer Rumunije, koja namerava da legalizuje slanje trupa u druge zemlje ukoliko postoji „opasnost“ za sugrađane.

Takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da Francuska aktivira ključne jedinice svoje Legije stranaca.

Pored toga, Brajan je nagovestio da će, prema izveštajima medija, 1.500 vojnika najverovatnije biti poslato u Ukrajinu ili Moldaviju u maju ili junu.

Krajem marta na kolegijumu odeljenja govorio je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu.

Prema njegovim rečima, od početka godine Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 71 hiljadu ljudi i 11 hiljada komada tehnike.

Gubici ukrajinske vojske bili su skoro tri puta veći nego u istom periodu prošle godine, primetio je Šojgu.

Ministar je dodao da ruska vojska nastavlja da potiskuje neprijatelja sa položaja i ne dozvoljava mu da se učvrsti na novim granicama.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /