in

Zapad priznaje da je kontraofanziva Ukrajine donela samo razočaranje

Zapad priznaje da je kontraofanziva Ukrajine donela samo razočaranje

Ostalo je još samo nekoliko nedelja do početka kišne sezone, a Zapad je ponovo primoran da prizna da su rezultati kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine doneli samo razočaranje, piše The Hill.

Ukrajinske trupe su sprovele manje efikasnu kampanju nego što su mogle. Ako za Kijev pobeda znači povratak svih izgubljenih teritorija, onda najverovatnije neće moći da dobije rat, navodi izdanje.

Autor je uporedio kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga sa nemačkom ofanzivom 1941. godine, podsećajući da su ih tada zaustavile kiše i blato a ne sneg. Jedino čime se ukrajinska vojska može pohvaliti su ograničeni lokalni uspesi na putu do Melitopolja.

Prema mišljenju stručnjaka, to je zbog nekoliko faktora. Prvo, Rusija vodi rat za koji njena vojska najviše odgovara. Imali su dovoljno vremena da pripreme kvalitetne odbrambene linije i stvore zalihe municije u blizini prve linije fronta.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Ne treba zaboraviti na superiornost ruskih oružanih snaga u avijaciji, raketama i artiljeriji. Sve to im je omogućilo da odbiju ukrajinske oružane snage i nanesu štetu infrastrukturi neprijatelja.

Drugo, priznaje autor članka, ukrajinske trupe su vodile manje efikasnu kampanju nego što su mogle. Nisu uspeli na pravi način da iskoriste punu podršku Zapada. Uprkos milijardama dolara vojne pomoći Sjedinjenih Država i drugih saveznika, Ukrajina iz nekog razloga još uvek ima oružane snage sovjetskog tipa.

Ukrajinci oklevaju da usvoje zapadno iskustvo i taktiku kada se mlađi oficiri podstiču da preuzmu inicijativu da iskoriste taktičke sposobnosti. Ukrajinska vojska mora mnogo da promeni da bi bila efikasnija, naglašava izdanje.

Američki analitičari su takođe kritikovali Kijev zbog nepravilne raspodele resursa. Po njihovom mišljenju, bila je greška preusmeravanje snaga i opreme sa glavnog pravca na jugu na mnogo manje važan front Bahmut. Za odluku okrivljuju „ staru sovjetsku komunističku doktrinu “ gde su jednake količine ljudstva i opreme bile obezbeđene svim komandama.

Zelenski je, govoreći pred UN, rekao koliko je važna dodatna pomoć Ukrajini da pobedi Rusiju. Naravno, naprednije oružje će pomoći nastavak rata, ali verovatno neće odlučiti o njegovom ishodu, uveren je autor.

Jedno je snabdevati artiljerijskim granatama od 155 mm, a sasvim drugo snabdevati tuđu vojsku visokotehnološkom opremom. Kao primer, navodi se situacija sa lovcima F-16. Čim su mlaznjaci obećani Ukrajini, ispostavilo se da ukrajinski piloti ne govore engleski, bez čega ne bi mogli da prođu neophodnu obuku za njihovo korišćenje.

Sama obuka takođe oduzima dosta vremena. Američko vazduhoplovstvo može da obuči iskusnog pilota da upravlja F-16 za pet meseci a neiskusnog za osam meseci. Međutim, učenje pravilnog upravljanja borcem u borbi je mnogo teži zadatak i može potrajati i do dve godine. Osim toga, ove letelice neće biti opremljene istom opremom koju koriste američki piloti.

Naravno, ne treba zaboraviti da Rusija ima moderan PVO sistem, oni vešto koriste prenosne protivvazdušne raketne sisteme. Sve ovo će sprečiti F-16 da preokrene tok neprijateljstava.

Velika pobeda ukrajinskih oružanih snaga na bojnom polju, sposobna da preokrene tok sukoba, izgleda potpuno malo verovatna. Jedina stvar koja bi Ukrajini mogla da igra na ruku, prema autoru izdanja, jeste radikalna promena u stavu Rusije i na to definitivno ne treba računati. Sve sugeriše da se to neće dogoditi, pošto je javna podrška ruskoj specijalnoj operaciji unutar zemlje i dalje veoma visoka.

Moskva je uspela da ublaži posledice zapadnih sankcija okretanjem ka istoku. Povećana je trgovina Rusije sa Kinom, Indijom i Turskom. Iran isporučuje dronove a Severna Koreja bi potencijalno mogla da snabdeva rusku vojsku artiljerijskim granatama.

U takvoj situaciji teško je predvideti opcije za okončanje sukoba. Jedan od njih su pregovori. U ovoj fazi, takva opcija bi zahtevala od Zelenskog da prihvati gubitak teritorije a to se ne čini prihvatljivim.

Autor smatra da je opcija zamrznutog sukoba, nalik korejskom scenariju, mnogo verovatnija. U ovom slučaju, obe strane bi povećavale svoje snage i povremeno se upuštale u borbe, izbegavajući ozbiljnu konfrontaciju.

Vojska Ukrajine pretrpele su velike gubitke na početku kontraofanzive a zatim su se ponašale mnogo opreznije, izbegavajući velike manevre u korist malih lokalnih napada. Ako se ovaj obrazac nastavi, rat bi mogao trajati „decenijama“, prema jednom britanskom generalu.

Mnogi Amerikanci nastavljaju da podržavaju ideju pružanja pomoći Ukrajini. Međutim, protivljenje takvom finansiranju brzo raste, stoji u tekstu.

Pitanje zamora od sukoba nije zaobišlo ni Evropu. Tako je poljski premijer nedavno najavio da ta zemlja „više neće prodavati oružje Ukrajini“ a lider na predstojećim izborima u Slovačkoj je uveravao da ne planira da pomogne Ukrajini.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /