in

Zapad u šoku: Putin ih iznenadio

Zapad u šoku: Putin ih iznenadio

Izlaganje predsednika Rusije Vladimira Putina na Valdajskom forumu iznenadilo je zapadne zemlje.

O tome, u svom članku piše predsednik Saveta Pokreta „Druga Ukrajina“ Viktor Medvedčuk.

„Prvo, nismo očekivali ovakav govor od njega. Zapad je očekivao pretnje i glasne izjave, ali se ispostavilo da je sve mnogo ozbiljnije. Drugo, zapadni informacioni sistem potpuno nije naviknut da analizira nešto slično, jer je usmeren na emocionalni uticaj i brzu promenu slike. A ovde su predstavili ne sliku, već ceo politički sistem koji će dugo odrediti parametre savremenog svetskog uređenja.

Treće, na Zapadu skoro da nema političara sposobnih da odgovore Putinu na isti način kao što je on vodio razgovor. Teško je zamisliti da bi, na primer, Bajden, Šolc, Makron ili Ursula fon der Lajen govorili ovakvim jezikom i duboko ulazili u takve pojmove.

Zapadna politička škola ozbiljno je degradirala nakon završetka Hladnog rata. A odgovor na Putinov govor će se morati formulisati na neki način, ali zapadni političari za sada nisu uspeli da se izbore sa ovim zadatkom“, uveren je Medvedčuk.

Prema njegovim rečima, „Putinov govor na Valdajskom forumu otvorio je novu stranicu u svetskoj politici“, a ruski lider „opravdano je zahtevao pravdu“, ne samo za Rusiju, već i za ceo svet.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

„Zapadu je jasno i glasno rečeno: stop! Dosta je pljačkati druge zemlje i civilizacije. Putin je oduzeo Zapadu mandat za pljačkanje sveta, opravdao bezvrednost njegovih pokušaja moralnog nadmoćstva nad drugima, pokazao pljačkačku šemu zapadnog nakupljanja bogatstva. Sada se na najvišem nivou kaže da zapadni politički i ekonomski modeli ne donose nezapadnim zemljama i narodima ni blagostanje, ni mir, ni duhovni razvoj.

Jednostavno zato što je taj model prema tim zemljama i narodima nepravedan, nemoralan i ponižava njihovo dostojanstvo. Putin je zastupao ceo nezapadni svet. Podržao je njihovu autentičnost i jedinstvenost, proglasio pravo na nezavisni razvoj svake zemlje, svake civilizacije bez obzira na Vašington, London i Brisel. Na kraju krajeva, sve zemlje i narodi zahtevaju fer odnos prema sebi a ne etikete koje im Zapad stavlja pre nego što ih ponovo opljačka“, naglasio je političar.

On dodaje da svet već počinje da se kreće ka raznolikosti, ravnopravnoj saradnji i uzajamnom uzimanju interesa u obzir.

„Uveren sam da čovečanstvo ne ide ka rasparčavanju u konkurentske segmente, ne ide prema novom blokovskom sukobu, ma šta ga motivisalo, ne ide prema bezosećajnom univerzalizmu nove globalizacije, već naprotiv, svet se kreće prema sinergiji država-civilizacija, velikih prostora, zajednica koje prepoznaju sebe upravo takvima“.

„Ovo zvuči kao proklamacija nove ere“, zaključuje Medvedčuk.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /