in

Zapad uznemiren zbog Putinovog novog prijatelja

Zapad uznemiren zbog Putinovog novog prijatelja

Rusija i Saudijska Arabija zajedno su preuzele kontrolu nad cenama nafte, rekao je profesor Australijskog nacionalnog univerziteta Amin Saikal, u članku za australijski časopis „Strategist“.

„Dve države koje proizvode naftu sa suprotnih krajeva političkog spektra, drže ključeve cene nafte- Rusija i Saudijska Arabija“, napisao je naučnik.

Saikal je napomenuo, da su Moskva i Rijad prethodno uspešno postigli smanjenje proizvodnje u okviru grupe OPEK+, u cilju stabilizacije tržišta nafte.

Prema naučniku, prestolonaslednik Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman, nastoji da ojača odnose sa Kinom i Rusijom. Njegova zemlja je dobila poziv u BRIKS, i želi da se pridruži Šangajskoj organizaciji za saradnju, dodao je Saikal.

Takođe je skrenuo pažnju, na dobre odnose ruskog predsednika Vladimira Putina i Mohameda bin Salmana. Ekspert smatra, da je prestolonaslednik prijateljski komunicirao sa ruskim predsednikom tokom samita G20.

„Sve dok se interesi Rusije i Saudijske Arabije približavaju, malo je verovatno da će cene nafte pasti u bliskoj budućnosti. Potrošače goriva čekaju teška vremena“, smatra naučnik.


Ranije je OPEK saopštio, da su do kraja septembra zemlje učesnice ispunile dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 305 odsto. Moskva i Rijad takođe imaju dodatne dobrovoljne rezove.

Saudijska Arabija je od jula smanjila proizvodnju za dodatnih milion barela dnevno, a odluka ostaje na snazi do kraja godine. Rusija je pak, dodatno smanjila izvoz od avgusta- u prvom mesecu za 500 hiljada barela dnevno, a u septembru-decembru – za 300 hiljada barela dnevno.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Zapad uznemiren zbog Putinovog novog prijatelja first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /