in

Zapadni Balkan postaje poprište sukoba velikih sila? Šta je šef Bundesvera poručio Srbima i Rusima u BiH

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je u Sarajevu da treba sprečiti uticaj Rusije u Bosni Hercegovini i da zloupotrebi ovaj region.

Pistorijus je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, rekao da se „uočava da postoje tenzije“ i istakao da BiH „ne može biti na dva venčanja“, već da svi u BiH moraju jasno pokazati da žele da pristupe Evropskoj uniji, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Želimo da podržimo BiH i da sprečimo da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrebi ovu zonu, kako bi širila svoj uticaj, nadajući se da će na taj način desetabilizovati Zapad“, rekao je Pistorijus i zahvalio BiH za „jasan stav prema Rusiji“ kada je u pitanju povreda humanitarnog prava i agresija na Ukrajinu.

„NATO i EU imaju jasan stav kada govorimo o revizionističkom i agresivnom delovanju Rusije. To je tako i to će ostati tako. I najvažnije je da partnerstvo između NATO i BiH od 2006. godine teče vrlo uspešno. Nastojaćemo i dalje ići u tom smislu, imamo politiku otvorenih vrata“, rekao je Pistorijus.

Dodao je kako je nemačka vlada uložila od 2021. godine oko 14 miliona evra u opremanje i jačanje Oružanih snaga BiH.

Nemačka je tokom 2023. godine donirala Oružanim snagama BiH oko 6,5 miliona evra. Za obnovu kasarni i infrastrukture donirala je oko pet miliona, a za nabavku uniformi oko 1,5 milion evra.


Pored tih donacija, Nemačka je prethodnih godina donirala više od 20 miliona evra za različitu opremu i vozila za Obaveštajno-sigurnosnu agenciju BiH, Graničnu policiju BiH. Nemački vojnici su se nakon više od decenije prošle godine ponovo pridružili mirovnim snagama EU u BiH.

Planirano je da se nemački ministar odbrane sastane i sa članovima Predsedništva BiH i visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Zapadni Balkan postaje poprište sukoba velikih sila? Šta je šef Bundesvera poručio Srbima i Rusima u BiH first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /