in

Zapadni mediji zgroženi planovima Kijeva

Američki list Njujork tajms smatra da Kijev usvajanjem zakona o snižavanju starosne granice za mobilizaciju rizikuje da uništi čitavu generaciju mladih Ukrajinaca.

Ranije je u Ukrajini starosna granica za mobilizaciju snižena sa 27 na 25 godina, početkom aprila. Pored toga, Vladimir Zelenski je potpisao zakon kojim se eliminiše status „ograničene sposobnosti“ u vezi sa služenjem vojnog roka.

„Međutim, Ukrajina je suočena sa kritičnim demografskim problemom koji nastaje već duže vreme: ima vrlo malo mladih ljudi… Ukrajina mora pronaći balans između potrebe da se suprotstavi tekućoj ruskoj ofanzivi povećanjem broja vojnika i rizika da se zbriše čitava generacija“, piše publikacija.

Kako navodi publikacija, muškarci mlađi od 30 godina, koji čine okosnicu većine oružanih snaga, deo su najmanje generacije u Ukrajini.

Publikacija naglašava da je to zbog naglog pada nataliteta u zemlji nakon raspada SSSR-a. Devedesetih godina u Ukrajini je „vladala neizvesnost u pogledu budućnosti“.

„Njujork tajms“ navodi mišljenje zamenika direktora Instituta za demografiju Nacionalne akademije nauka Ukrajine Aleksandra Gladuna, koji smatra da je ta neizvesnost „uticala na reproduktivno ponašanje stanovništva“.

„Odluka Zelenskog da pozove muškarce u vojsku od 25 godina prepuna je daljeg smanjenja ove male generacije Ukrajinaca“, navodi se u publikaciji.

Vrhovna rada je u četvrtak usvojila predlog zakona o pooštravanju mobilizacije u Ukrajini. Dostavljen mu je rekordan broj uređivanja – više od 4,2 hiljade.

Posebno je predloženo da se odrede jasni rokovi za demobilizaciju vojske, od kojih su mnogi na frontu dve godine. Međutim, uoči podnošenja dokumenta na razmatranje parlamentu, kako navodi publikacija Ukrajinska pravda, odlučili su da izbace pitanje demobilizacije iz dokumenta i da ga posebno pokrenu.

Osim toga, predlog zakona predlaže da se onima koji izbegavaju vojnu obavezu ograniči pravo upravljanja automobilom.

Prva verzija predloga zakona poslata je na doradu, a druga je početkom februara usvojena u prvom čitanju.

Za razliku od prethodne verzije, ona ne predviđa regrutaciju invalida, ali značajno pooštrava sam proces.

Prema novom nacrtu, obveznici služenja vojnog roka moraju se pojaviti u vojnim registrima radi razjašnjenja podataka o registraciji u roku od 60 dana od objave mobilizacije.

Poziv se može poslati preko elektronskog naloga vojnog obveznika. Predlog zakona takođe obavezuje građane od 18 do 60 godina da tokom mobilizacije sa sobom nose isprave o vojnoj evidenciji i da ih predoče na zahtev službenika vojnih registra, policije i graničara.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

The post Zapadni mediji zgroženi planovima Kijeva first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /