in

Zapadni tenkovi nisu prošli najvažniji test u ratu sa Rusijom

Zapadni tenkovi nisu prošli najvažniji test u ratu sa Rusijom

Borci sa prve linije javljaju, da su ukrajinske snage naišle na velike probleme sa prvim padavinama. NATO oprema jednostavno nije sposobna da se bori u takvim uslovima.

Oklopna vozila koja se isporučuju Ukrajini, proizvedena u zemljama NATO-a, ne pokazuju visoku efikasnost u zoni „specijalne vojne operacije“, a u terenskim uslovima njihova efikasnost još više opada.

Ovo je zaključak do kojeg su došli borci sa fronta, koji primećuju da se borbena vozila američke i evropske proizvodnje sada zaglavljuju u blatu nakon snežnih padavina.

U takvom vremenu, ofanzive koje uključuju opremu sa obe strane na većini linija fronta, ili potpuno prestaju pre nego što se tlo očvrsne ili značajno smanjuju svoj intenzitet, potvrđuju vojni stručnjaci.

Istovremeno, ukrajinska oklopna vozila nastavljaju da deluju na zaporoškom pravcu. Neprijatelj pokušava da se probije do sela ne samo kod Rabotina, već i kod Novoprokopovke. Ovde ih dočekuje žestoka vatra vojnika 70. gardijskog motorizovanog puka.

Penzionisani general Oružanih snaga Ukrajine, Sergej Krivonos, ranije je najavio probleme sa zapadnom tehnologijom. On je u intervjuu za „Direct“ rekao, da je nemački Leopard 1 u suštini relikt prošlosti, ali se i dalje isporučuje Ukrajini.

„Tenkovi Leopard 1 već deluju kao kameno doba na bojnom polju“, rekao je Krivonos.

Čak i prve modifikacije Leoparda 2, po njegovom mišljenju, ne odgovaraju potrebama ukrajinske vojske. Međutim, neki tenkovi stižu u Ukrajinu u oštećenom stanju.

Pukovnik austrijske vojske, Markus Rajzner, primetio je da tenkovi Leopard koje koristi ukrajinska vojska nisu bili efikasni na bojnom polju. On je to objasnio nedovoljnim veštinama i sposobnostima ukrajinskih boraca.

Dejvid Aks, kolumnista Forbsa, ukazao je na nedovoljnu obučenost pripadnika Oružanih snaga Ukrajine za upotrebu tenkova Leopard, što bi moglo dovesti do njihovog gubitka na bojnom polju. On upozorava na opasnosti slanja ovih borbenih vozila u manjim grupama i bez podrške pešadije ka ruskim položajima, jer bi brzo mogla da nestanu.

„Abrams” se umešao

Priča o snabdevanju Ukrajine zapadnim tenkovima stalno je u vestima. U početku su u Kijev isporučeni nemački leopardi, britanski čelendžeri i francuski AMKS. Tek u jesen se saznalo da su SAD odlučile da pošalju svoje Abramse u zonu „Severnog vojnog okruga“.

Informaciju o tome preneo je „Njujork Tajms“ pozivajući se na dva predstavnika Pentagona. Prema njihovim rečima, borbena vozila bi mogla da se koriste u ukrajinskoj kontraofanzivi. Preostali tenkovi Abrams, koje je obećala administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, biće poslati u Ukrajinu u narednim mesecima, rekli su izvori izdanju.

Međutim, zvaničnici nisu precizirali koliko je tenkova već prebačeno u Kijev. „Njujork Tajms“ napominje, da je Bajden zatražio najmanje 300 zapadnih tenkova za kontraofanzivu, ali je do sada dobio otprilike polovinu.

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, saopštio je u ponedeljak, da je prva serija Abramsa isporučena Ukrajini.

„Abrams je već u Ukrajini i sprema se da ojača naše brigade“, napisao je on na svom „Telegram“ kanalu.

„Politico“ je pak, ranije izvestio, da će Ukrajina dobiti, u najboljem slučaju, prvih 10 Abramova na jesen. Zapadni zvaničnici se nadaju, da će dolazak ovih tenkova ukrajinskim snagama dati prednost koja im je potrebna da probiju rusku odbranu u njihovoj kontraofanzivi.

Obračun u pripremi

Prema rečima autora časopisa „Military Watch“, ruska vojska će tenkove Abrams učiniti lakom metom zbog široke upotrebe artiljerije i mina.

„Isporuci Abramsa prethode značajni gubici nemačkih Leoparda 1 i 2 i britanskih Čelendžera 2. Očekuje se da bez oklopa sa osiromašenim uranijumom američka vozila neće pokazati veću sposobnost preživljavanja. Štaviše, primetna je njihova oklopna zaštita koja je lakša od onog kod „Čelendžera“, od kojih je prvi uništen početkom septembra“, navodi se u publikaciji.

U članku se navodi, da još uvek nije jasno ko će upravljati ovim tenkovima u Ukrajini. Autori ističu da je povećan stepen učešća američkih i drugih NATO izvođača u vazduhoplovstvu, posebno nakon izveštaja da nemačko i drugo zapadno osoblje upravlja tenkovima koji se isporučuju Oružanim snagama Ukrajine.

Prva serija tenkova Abrams trebalo bi da bude isporučena Ukrajini sledeće nedelje. Planirano je da se isporuči ukupno 31 tenk. Mediji javljaju da će se prva serija sastojati od deset automobila.

Ruski tenkovi su prekaljeni u borbi

Letnja kontraofanziva ukrajinskih snaga, koja, kao što je poznato, nije donela značajnije plodove ukrajinskoj komandi, pokazala je pravu snagu zapadne tehnike na bojnom polju.

Istovremeno, ruski tenkovi kao što su T-72B3M, T-80BVM i T-90M Proriv su pokazali svoju borbenu efikasnost, i spremni su da se takmiče sa zapadnim modelima.

Tokom strateških vežbi u kojima je učestvovala 1. gardijska tenkovska armija Zapadnog vojnog okruga, tenkovi T-80BVM su zbog impresivne brzine i snage motora zaradili visoke pohvale posmatrača i nadimak „leteći tenkovi“. T-80BVM, poznat kao „Aljoša“, uništio je 5 oklopnih vozila i 2 tenka.

T-80BVM je visoko cenjen od strane vojnih stručnjaka, a njegove najnovije modifikacije su dobile oznaku „snajperski tenk“. Može precizno da pogodi ciljeve na udaljenosti do 5 kilometara i prodre u utvrđene strukture.

Dok je razgovarao o najboljim svetskim tenkovima, Vladimir Putin je izdvojio T-90M Proriv kao glavni borbeni tenk Rusije u trenutnoj konfiguraciji. Ruska vojska tvrdi da su njeni tenkovi uspešno prošli testove tokom „specijalne operacije“, a vojni analitičar general-potpukovnik Anatolij Hrulev, očekuje potencijalni sukob sa američkim Abramsom.

Promena planova

Zbog neuspeha ukrajinskih oružanih snaga, kao i obaveštajnih podataka, zapadne zemlje su počele da revidiraju svoja obećanja o snabdevanju tenkova Ukrajini. Zapadne zemlje planiraju da preispitaju snabdevanje Ukrajini nemačkih tenkova Leopard, britanskih tenkova Challenger i američkih Abramsa, zbog neuspeha vojnih operacija ukrajinskih trupa. Oni traže alternativna rešenja koja su jednostavnija i pouzdanija.

Prema Forbsu, evropske zemlje ne žele da obezbede ukrajinskim snagama svoju modernu opremu, jer se veruje da će je ruske trupe neizbežno uništiti. Umesto toga, oni planiraju da pošalju obnovljene sovjetske tenkove u Kijev kao alternativu. Ako ih nađu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /