in

Zašto je „Surovikin linija“ bila preteška za ukrajinske oružane snage i opremu NATO-a

Zašto je „Surovikin linija“ bila preteška za ukrajinske oružane snage i opremu NATO-a

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, priznao je u intervjuu britanskim novinarima, da je ukrajinska kontraofanziva zašla u ćorsokak, iako se predsednik zemlje Vladimir Zelenski nije složio sa tim.

Na mnogo načina, neuspeh planova Kijeva je povezan sa odbrambenom strukturom na levoj obali Dnjepra – „Surovikin linijom“, nazvana po svom ideologu, generalu ruske armije, Sergeju Surovikinu. U tekstu ispod, otkriveno je, koje su karakteristike ove linije odbrane, i zašto ne mogu da je probiju.

Ranije je, bloger Sergej Koljasnikov objavio pismo izvora upoznatog sa situacijom, o tome kako je tačno izgrađena „Surovikin linija“, šta znači, i ko je bio na njenom početku. Prema autoru, glavna ideja generala Surovikina bila je da izgradi odbrambeni sistem, koji bi bio u stanju da zadrži neprijateljski nalet dugo vremena, čak i uz najsavremeniju tehnologiju.

Od čega se sastoji „Surovikin linija“?

„Surovikin linija je višekilometarska, duboko ešalonirana odbrambena linija, koja se sastoji od žičanih ograda, protivtenkovskih zubaca, romantično nazvanih „zmajevi zubi“. To su protivtenkovski rovovi, uporišta i ključni odbrambeni čvorovi- višekilometarska minska polja koja, kao što sada vidimo, neprijatelj nije mogao direktno da savlada“, izjavio je penzionisani stariji poručnik Narodne milicije DNR, učesnik vojnih operacija u Donbasu, Aleksandar Matjušin.

Kako piše Koljasnikov, vatreni sistem uključuje artiljeriju, raketne bacače, vojnu i frontovsku avijaciju sa sistemom poljskih aerodroma.

Uključuje i logistički sistem- dopremanje zaliha, goriva, municije, evakuacija ranjenika, izviđanje, veze, sisteme za označavanje ciljeva i kontrolne tačke na svim nivoima, kao i sistem položaja i vatrenih linija za vojnu avijaciju, oklopne grupe, protivtenkovske rezerve, osmatranje, protivvazdušnu i protivraketnu odbranu za pokrivanje važnih vojnih objekata i trupa.

Položaji prvog i drugog stepena biće opremljeni za ovaj sistem, tako da postoji mogućnost naknadnog usavršavanja i održavanja vojske u borbeno gotovom stanju. Sve je urađeno uzimajući u obzir činjenicu, da ako je neprijatelj pronašao slabost, bilo moguće izvući rezerve i ojačati položaje tamo gde to prvobitno nije bilo planirano.

Posebnost celokupne izgrađene odbrane je, da samo glavnokomandujući ima informacije o svim njenim mogućnostima i poboljšanjima. On mora da planira borbena dejstva, tako da bude u stanju da odmah pruži pomoć i podršku svim potrebnim sredstvima, bilo kom komandantu u bilo kom pravcu.

Istovremeno, svaka osoba odgovorna za svoju oblast, koja gradi svoju liniju odbrane prema jedinstvenom planu višeg komandanta, poznaje karakteristike teritorije koja mu je poverena. Trupe su raspoređene tako da svaki vojnik poznaje svoj sektor, i zna kako da u njemu manevriše. Podrazumeva se, da ih sve na terenu mora nadgledati sam komandant trupa „specijalne vojne operacije“.

Ko je gradio

Izgradnja objekta trajala je manje od godinu dana, dodaje stariji poručnik Narodne milicije DNR. „Surovikinovu liniju“ izgradilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, uz angažovanje svih snaga. Odnosno, vojnici su sami kopali rovove, a rekvirirana je i oprema za kopanje protivtenkovskih rovova.

Privatna preduzeća su radila „zmajeve zube“. Sve je to direktno transportovano i montirano u periodu od jeseni 2022. do proleća 2023. godine“, naveo je on. Takođe, nastavlja izvor Koljasnikov, mnogi regioni Rusije, uključujući i nove, pružili su pomoć.

Šta je „Surovikin linija“ dala frontu?

Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine morala je da bude obustavljena zbog „Surovikinove linije“, rekao je Matjušin. „Sada naša linija odbrane nije probijena, neprijatelj je jedino mogao direktno da probije prednje polje.

U ovom trenutku, njegova ofanziva je, kao što vidimo, praktično nestala, i već je jasno da je izgubio bitku za Azovsku oblast u južnom Donjeckom pravcu- u oblasti Vremevskog ispupčenja, neprijatelj nikada nije uspeo da stigne do „Surovikinove linije“, završivši ofanzivu u našem prednjem polju“, zaključio je stručnjak.

Kako je pisao „Njujork Tajms“, duga bitka za Bahmut dala je ruskim oružanim snagama šansu da privuku mobilisano osoblje i stvore odbranu – „Surovikinovu liniju“.

Njegov bivši komandant, general-pukovnik Valerij Marčenkov, rekao je da je Surovikin predvideo akcije Ukrajinaca, smanjio dužinu fronta i revidirao strategiju odbrane. Ukrajinski vojni analitičar Oleg Starikov je priznao, da ukrajinske snage nemaju opremu sposobnu da prodre u ove strukture.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /