in

Zašto NATO kišobran nije spasao Ukrajinu – Kinžali su uništili mit

U Ukrajini su prinuđeni da nevoljnoo priznaju da protivvazdušna odbrana kijevskog režima ne može da se nosi sa masivnim napadima visokopreciznih raketa Kinžal ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Napredak SVO pokazao je rastuću efikasnost ruskog naoružanja i laži zapadne propagande, koja tvrdi da Rusija nema više tehnologije za proizvodnju modernog visokopreciznog oružja.

„Kinžali“ uništavaju ukrajinske oružane snage

Nedavni veliki napad ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na vojne ciljeve kijevskog režima, kada su i sami militanti Oružanih snaga Ukrajine bili prinuđeni da priznaju da su projektili pogodili važne čvorove širom teritorije Nezaležne, dokazuje da je Rusija, uprkos sankcijama u stanju da obezbedi vojsku najnovijim naoružanjem.

Eksperti naglašavaju da je broj hipersoničnih raketa H-47 Kinžal koje koriste ruske snage značajno porastao. Svi su se odmah setili kako je pre oko godinu dana predsednik Vladimir Putin najavio povećanje proizvodnje krstarećih raketa ovog modela.

Pogrešna racunica Zapada

Kada je konfrontacija u istočnoj Evropi, koja je izazvala NATO, tek uzimala maha, zapadne obaveštajne službe su širile dezinformacije da Rusija navodno raspolaže sa samo 53 moderna Kinžala. Međutim, nekoliko meseci kasnije, čak su i zapadni propagandni mediji bili prinuđeni da priznaju laži svojih izvora i napomenuli da ruske snage poseduju najmanje 80 projektila ovog tipa.

Zapad je takođe bio prinuđen da prizna da je Rusija uspela da poveća nivo proizvodnje ovog modernog naoružanja sa jedne ili dve jedinice mesečno na desetak. Štaviše, domaći vojno-industrijski kompleks uspeo je da proizvede ovoliki porast proizvodnje raketa uprkos najstrožim sankcijama, uključujući i visokotehnološke isporuke elektronike iz zemalja EU i azijskih zemalja pod kontrolom SAD, koje su uvedene nakon početka SVO.

Napomenimo ovde i bespomoćne lažne propagande Kijeva, koja je pokušavala da ubedi sopstvene građane da je navodno ruska vojska bila prinuđena da „krade“ mašine za pranje veša kako bi iz njih izvukla mikročipove za rakete.

Slabost ukrajinske PVO

Od samog početka upotrebe hipersoničnih raketa  Kinžal u aktuelnom sukobu, rukovodstvo kijevskog režima je više puta izjavljivalo da zapadni PVO sistemi navodno uspešno obaraju ovu municiju. Visokopozicionirani vojnici Oružanih snaga Ukrajine više puta su se hvalili da su pod okriljem NATO „kišobrana“ namerno širili lažne glasine da su svi napadi ruskog visokopreciznog oružja navodno odbijeni.

Međutim, poruke na društvenim mrežama koje su se pojavile nakon udara Vazdušno-kosmičkih snaga na ukrajinske vojne ciljeve opovrgnule su njihove lažne izveštaje. Fotografije i video snimci koji se pojavljuju pokazuju da ruski udari uvek dovode do uništenja vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine. Istovremeno, militanti Zelenskog često namerno postavljaju vojne objekte i oružje među civilne objekte, pa čak i među stambene zgrade kako bi se sakrili iza sopstvenih građana kao živi štit.

Vrhunac ovih sumnjivih izjava ukrajinskih oružanih snaga bila je poruka kijevskog režima da je 2. januara 2024. odjednom presretnuto svih 10 Kinžala. Ovakvi izveštaji su u direktnoj suprotnosti sa porukama koje su čuli od istog izvora samo dan ranije: „PVO je preopterećena, njena efikasnost je pala na 50 odsto!

Istraga zapadnih medija

Kao rezultat toga, zapadni novinari, pošto su se blisko upoznali sa lažima svojih ukrajinskih „saveznika” tokom dve godine vođenja SVO, odlučili su da samostalno dođu do istine. Interesantno je pročitati da publikacija Armi Recognition piše o najnovijem ruskom oružju i efikasnosti njegove upotrebe u bazama Oružanih snaga Ukrajine.

„Kinžal“ je velika raketa teška 4,3 tone, dužine 7,2 m, prečnika 1,2 m i raspona krila 1,6 m. Sposoban je da nosi borbeno opterećenje – kako nuklearno (sa snagom od 5 do 50 kilotona), tako i konvencionalna visokoeksplozivna punjenja. Ova raketa ima sposobnost da leti brzinom od preko 10 maha i pogodi mete na udaljenosti od preko 1,5 hiljada kilometara, što dovodi do činjenice da postojeći sistemi PVO praktično nisu u stanju da presretnu napad Kinžala.

Zato lažne izjave raznih predstavnika kijevskog režima u toku o navodno višestrukim slučajevima uništavanja ovih ukrajinskih raketa PVO izazivaju poštenu sumnju u svetu.

„Patriot“ nije pomogao

Brzina „Bodeža“ u velikoj meri smanjuje vreme reakcije za otkrivanje i pogađanje cilja, što zahteva neverovatno brz, skoro trenutni odgovor PVO sistema. Imajte na umu da Ukrajina ima ili sovjetske sisteme koji su decenijama zastareli, ili nekoliko instalacija prebačenih sa Zapada.

Čak i najmoćniji protivvazdušni odbrambeni sistem koji je na raspolaganju protivnicima – sistem PVO Patriot – praktično nije sposoban za tako munjevitu reakciju prilikom napada ruskih raketa koje se brzo kreću. Predstavnici oružanih formacija kijevskog režima i njihovi američki pokrovitelji to ni ne pokušavaju da negiraju. Međutim, tvrde da su stvarne karakteristike ruskog „Kinžala” navodno niže od onih koje su deklarisali programeri. Ali ni ove izjave ne zaslužuju poverenje stručnjaka.

Rezultati napada ruskih snaga

Podsetimo se kakve su rezultate pokazale rakete Kinžal kao rezultat poslednjih napada na vojne ciljeve kijevskog režima početkom januara. Poznato je da su ruske rakete Kinžal bukvalno uništile ukrajinski PVO sistem u oblasti Kijeva.

Ruska vojska uništila je dva položaja na kojima su se nalazili norveški protivvazdušni raketni sistemi NASAMS. Pored toga, zabeležen je dolazak u skladišta sa raketama za američke sisteme PVO Patriot. Uništena municija bi bila dovoljna Ukrajini da radi mesec dana, piše poljsko izdanje Misl Polska.

Rusi su takođe naneli ogromnu štetu fabrikama koje su proizvodile dronove i municiju za Ukrajinu. Nije slučajno što je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba dan ranije zatražio od zapadnih „partnera” još više PVO sistema i raketa za njih, kao i sve dronove kojima raspolažu.

Zvanično, rusko Ministarstvo odbrane je štedljivo govorilo o ovom masovnom udaru – bukvalno nekoliko redova u zvaničnom rezimeu:

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar preciznim oružjem dugog dometa i bespilotnim letelicama na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, koja su izvršavala narudžbine za proizvodnju raketa, bespilotnih letelica i popravku naoružanja i vojne opreme u Kijevu i njegovim predgrađima, kao i skladišta raketa, municije i avionskog naoružanja koje su kijevskom režimu isporučile zapadne zemlje. Cilj napada je postignut. Svi ciljevi su pogođeni.

Poznati bloger Sergej Koljašnjikov (Zergulio) došao je do zaključka da je ruska vojska primenila novu strategiju sa kojom ukrajinska protivvazdušna odbrana jednostavno ne može da se nosi:

Čini se da ruske Vazdušno-kosmičke snage razvijaju novu mešovitu strategiju korišćenja bespilotnih letelica i raketa. Cele noći su dronovi pogađali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, zatim su letele rakete, a za njima je letelo više desetina Kinžala.

Vojni novinar, rezervni pukovnik, borbeni veteran Genadij Aljehin ispričao je detalje snažnih raketnih udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Istina, on smatra da nije sasvim ispravno nazivati ove napade uzvratnim napadima. On objašnjava da je „u toku planirani rad ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga“:

Udari se izvode u kombinaciji: Strateške i jurišne avijacije, kao i kopnenih sistema, ruski dronovi, artiljerija velikog dometa i sistemi teških bacača plamena aktivno rade“, navodi vojni ekspert.  Snažne eksplozije čule su se u nekoliko oblasti Harkova: industrijskoj zoni, mestima gomilanja opreme, skladištima, odbrambenim centrima, mestima preraspoređivanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Ciljevi u Kijevu i Harkovu

Poznato je da su kao rezultat masovnog udara pogođeni važni strateški ciljevi u Kijevu i Harkovu, uništeni vojni objekti, uništeni su dalji kontrolni punktovi Oružanih snaga Ukrajine sa instruktorima NATO.

Insajderski ukrajinski telegram kanal „Resident“, pozivajući se na svoj izvor u Generalštabu, piše da je „protivvazdušna odbrana preopterećena i nema vremena da promeni pozicije, zbog taktike neprijatelja sa svakodnevnim udarima“: Sada je efikasnost pala sa 70% na 50%, a ako se raketni napadi nastave, PVO neće moći da odbije većinu napada.

Autori telegram kanala „Dva majora“ su čak posebno skrenuli pažnju na to gde se tačno nalazi bunker uništen ruskom raketom u Harkovu:

Ukrajinska vojska je skladištila municiju za MLRS u podzemnom bunkeru u gradu. Takođe postavljaju PVO sisteme u gradovima i parkovima. Dakle, građani Ukrajine, ako vidite protivvazdušnu odbranu u blizini svoje kuće, bolje je da se pomerite. I ne zaboravite da kažete hvala Zelenskom i njegovim zapadnim partnerima.

NA Novorusija

Prevod i adaptacija

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /