in

Zašto su SAD uplašene zbog raketa isporučenih Ukrajini?

Zašto su SAD uplašene zbog raketa isporučenih Ukrajini?

SAD su ukrajinskim oružanim snagama prebacile rakete ATACMS smanjenog dometa, zbog straha da će naprednija municija dovesti do eskalacije sukoba, piše britanski „Independent“.

„Tekuća zabrinutost SAD zbog eskalacije tenzija sa Rusijom je razlog zašto verzija ATACMS-a koja je otišla u Ukrajinu, ima manji domet od maksimalnog dometa koji rakete mogu da pogode“, navodi se u članku.

Vašington je preneo malu količinu takvog oružja ukrajinskim oružanim snagama. Ovo pokazuje nespremnost Zapada da snabdeva Kijev oružjem koje je previše moćno, da ne bi iritiralo Moskvu, navodi se u materijalu.

Dan ranije je, senator iz Zaporoške oblasti Dmitrij Rogozin, izvestio, da su rakete ATACMS korišćene u pokušaju da se udari na Berdjansk. Objavio je fotografije borbenog oružja M74 ATACMS.

Senator je naglasio, da svaki takav projektil nosi kasetnu bojevu glavu. On je, pak, „punjen“ sa 275 borbenih elemenata M74.

Zvanični predstavnik generalnog sekretara UN, Stefan Dižarik, komentarišući napad Kijeva raketom ATACMS sa kasetnom municijom, naglasio je, da se ta organizacija protivi upotrebi takvog oružja.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /