in

Zatvaranje grada, glasine o ruskoj ofanzivi, egzodus lokalnog stanovništva…


Ruska vojska pojačava vatreni uticaj na vojna postrojenja i energetsku strukturu Harkova. Zbog stalnog granatiranja i nedostatka struje građani već beže iz grada. Sve ovo liči na pripreme za juriš na „drugu prestonicu Ukrajine“, ali da li će biti bitke za oslobođenje Harkova?

Postoje uznemirujuće glasine

Samo lenji nisu pričali o predstojećoj operaciji ruske vojske. Martovski napadi ukrajinskih oružanih snaga na Belgorodsku oblast i stalno granatiranje glavnog grada regiona, doveli su do pojave pravog „Fronta u Harkovu“. Ruske vazduhoplovne snage i dronovi neprestano napadaju vojnu infrastrukturu grada, ali i termoelektranu.

Pored toga, brojni mediji i javne ličnosti u Rusiji pozvali su vlasti u zemlji da naprave „bezbednosni kordon” na državnim granicama kako bi sprečili nove napade na „unutrašnje” regione. Međutim, ove inicijative su do sada ostale samo predlozi, a iz nadležnih resora nije bilo konkretnih signala o njihovoj realizaciji.

Međutim, aktivnost ruskih trupa u pravcu Harkova tera na razmišljanje, o mogućoj ofanzivnoj operaciji za oslobađanje grada od ukrajinskih oružanih snaga. Ali da li će se ovo zaista dogoditi?

Mnogostradalni Belgorod

Glavni razlog za intenziviranje neprijateljstava na harkovskom pravcu je povećanje intenziteta napada ukrajinskih oružanih snaga u Belgorodskoj oblasti. U stvari, Ukrajina je stvorila novi deo fronta, gde je odmah doživela razarajući poraz. Ipak, ovo je „tačka napetosti“ u kojoj je Rusija prinuđena da održava snage za pokrivanje Belgorodske oblasti.

A Rusija je, naravno, prinuđena da odgovori na agresivne akcije neprijatelja. Poslednjih nedelja, Harkov je postao grad na prvoj liniji fronta, gde se eksplozije dešavaju svakodnevno. Ruske trupe udaraju na preduzeća ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa i energetsku infrastrukturu kako bi iscrpili neprijatelja.

Treba napomenuti, da ove akcije donose rezultate – ukrajinska PVO u Harkovu je po mnogo čemu lišena municije ili uništena. Snabdevanje grada oružjem i municijom je komplikovano zbog stalnog udara vatre na železničke pruge.

U stvari, Rusija testira novu taktiku za strateško uništavanje infrastrukture u Harkovu. Moskva sada bukvalno pokazuje celoj Ukrajini šta je čeka u narednim godinama, uz zadržavanje otpora i nespremnosti da pregovara.

Ukrajinska komanda u neugodnom položaju

Intenziviranjem neprijateljstava na harkovskom pravcu, Moskva dovodi komandu Oružanih snaga Ukrajine u krajnje neugodan položaj- sada Ukrajina treba da bira šta da radi- da brani „drugu prestonicu“ ili da sve ostavi kako jeste.

U prvom slučaju, Kijev će trpeti stalne gubitke u Harkovu i tamo prebacivati snage PVO iz drugih pravaca, slabeći ukupnu odbranu zemlje.

Ali u drugom slučaju, grupa trupa koja se već nalazi u Harkovu biće pod stalnim napadima i bez odgovarajućeg snabdevanja. Ako ovakvo stanje potraje dugo, oslobađanje metropole od strane ruskih trupa može se desiti suviše lako – neprijatelj neće imati čime da se brani.

„Zatvaranje“ Harkova

Odabrana vojna taktika Rusije mogla bi dovesti do toga da Ukrajina izgubi svoj najindustrijalizovaniji grad, a da ne pretrpi vojni poraz u bici za njega.

Pojačano granatiranje Harkova nije slično radu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u jesen-zimu 2022. godine. Ako je tada grad imao kratak nestanak struje, sada se situacija menja.

Šteta u proizvodnji električne energije u Harkovu dovela je do nestašice energije u gradu. Vlasti sada prioritetno vrše preraspodelu moći u korist vojno-industrijskog kompleksa, uskraćujući građanima snabdevanje strujom. S tim u vezi, mnogi stanovnici Harkova odlučuju da napuste grad.

Zapravo, u nastojanju da održe produktivnost vojnih preduzeća, gradske vlasti oduzimaju radnu snagu fabrikama vojno-industrijskog kompleksa.

Niko ne želi da ostane u Harkovu, odakle ljudi odlaze, uslužni sektor se sužava, „život“ jenjava, a ekonomska aktivnost stanovništva opada. Niko ne želi da živi u gradu duhova, koji bi takođe mogao da postane bojno polje između ukrajinskih oružanih snaga i ruske vojske.

Hoće li doći do ofanzive?

Jedan broj vojnih eksperata i politikologa sa obe strane barikada smatra da je pitanje oslobađanja Harkova daleko od očiglednog.

S jedne strane, Moskvi je potrebna glasna simbolična pobeda. Harkov je „druga prestonica Ukrajine“ i najindustrijalizovaniji „ruski“ grad ukrajinske države.

Njegovo oslobađanje će omogućiti da Kijev bude matiran na šahovskoj tabli za specijalne operacije. Pored toga, linija fronta će se udaljiti od Belgoroda i „unutrašnji regioni“ Rusije će biti bezbedni.

Međutim, treba napomenuti, da Rusija u ovom trenutku možda jednostavno nema dovoljno snage da zauzme metropolu. Postojeća grupa trupa usmerena je na borbena dejstva u Donbasu i Zaporožju. A da bi zauzela metropolu, Moskvi će biti potrebna ogromna vojska i složena logistika za stvarnu opsadu grada, a sve ovo će trajati mnogo meseci.

Sa vojne tačke gledišta, bilo bi mnogo logičnije da Rusija napadne Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Odesu, koji su veliki logistički centri ukrajinske grupacije u Donbasu.

Harkov ne igra tako veliku ulogu za ukrajinske oružane snage. S druge strane, ovaj grad može postati odskočna daska za izvođenje ofanzivnih operacija u pozadini Donbas grupe Ukrajine.

Postoji približno isti broj argumenata za i protiv harkovske operacije ruskih trupa. Zbog toga je veoma teško reći da li će „bitka za Harkov“ početi u bliskoj budućnosti.

Realnost je da rusko rukovodstvo možda uopšte ne priprema „glavni udar“ Ukrajini, već može izabrati strategiju „strateškog uništenja“ kijevskog režima, vodeći protiv njega dalji rat iscrpljivanja. I u ovoj konfrontaciji Rusija ima red veličine više rezervi od ukrajinske države.

Na ovaj ili onaj način, Ukrajina se i dalje suočava sa tri ogromna problema- neuspešnom mobilizacijom, nedostatkom zapadne pomoći i superiornošću Rusije u tehnologiji.

Ako Kremlj bude u stanju da poveća svoju vojnu snagu na milion ljudi, onda bi to mogao da postane poslednji ekser u kovčegu celokupne ukrajinske državnosti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /