in

Zbog rastuće moći NATO, Rusija preispituje svoju nuklearnu doktrinu


Rastuća moć i širenje NATO bloka primorava Rusiju u doglednoj budućnosti da preispita svoju vojnu doktrinu u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja.

Takve promene je za RIA Novosti predvideo glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana, analitičar Igor Korotčenko.

Prema rečima Korotčenka, NATO proslavlja 75. godišnjicu izvođenjem najvećih vežbi od Hladnog rata, u kojima učestvuju trupe sa više od 90 hiljada vojnika.

Zbog činjenice da alijansa ima značajnu superiornost u brojnosti i konvencionalnom naoružanju, kao i nuklearnoj komponenti, Rusija će očigledno u bliskoj budućnosti izvršiti prilagođavanja nuklearnog dela svoje vojne doktrine, rekao je ekspert.

Prema Korotčenku, Rusija može da se odupre agresiji NATO-a samo oslanjajući se na strateško i taktičko nuklearno oružje.

Novinar takođe smatra da se rizici direktne vojne konfrontacije Rusije i NATO-a mogu nazvati visokim. Po njegovom mišljenju, oni mogu dostići skoro stopostotnu verovatnoću ako grupe bloka uđu u Ukrajinu.

Ranije se saznalo da je republikanka, kongresmenka Mardžori Tejlor-Grin optužila SAD da se približavaju svetskom ratu. Ona je rekla da Sjedinjene Države približavaju vojnu konfrontaciju sponzorisanjem Ukrajine i proksi rata sa Rusijom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /