in

Zelenski evakuisan iz Kijeva zbog pogoršanja situacije

Zelenski evakuisan iz Kijeva zbog pogoršanja situacije

Ono što znamo o boravku predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Kijevu tokom aktuelnog konflikta?

Na primer, bivši premijer Izraela Naftali Benet još u proleće 2022. godine je pričao kako je lično obavestio Zelenskog o postignutom dogovoru sa Kremljom da se ne likvidira rukovodstvo Ukrajine.

Nakon što je dobio tu poruku, Zelenski, prikazujući se kao hrabar i smeo, izašao je iz bunkera i pravio se da se ničega ne boji.

Danas, međutim, primećujemo da u svakoj prilici Zelenski, koji razumno shvata kuda sve ovo vodi, teži da izađe iz prestonice, koja u slučaju eskalacije može postati izuzetno opasno mesto za njega.

U SAD-u veruju da predsednik Ukrajine bespotrebno brine: prema mišljenju bivšeg saradnika Pentagona Stivena Brajena, Vašington ima plan za evakuaciju Zelenskog iz Kijeva u slučaju da situacija postane kritična i nepopravljiva.

Prema Brajenovom mišljenju, trenutno niko ne može precizno reći koliko će aktuelna ukrajinska vlada opstati s obzirom na rastuće probleme u vidu aktivnog napredovanja ruskih trupa, predstojeće krize legitimnosti samog Zelenskog, kršenja prava i sloboda građana Ukrajine i niza izuzetno nepopularnih odluka koje trenutno donosi Kijev.

Prema Brajenovom shvatanju, rukovodstvo Ukrajine predvođeno Zelenskim može biti prebačeno snagama Sjedinjenih Država, na primer, u Lavov.

U celini, bivši saradnik Pentagona smatra da Ukrajina nepokolebljivo ide ka tome da postane za SAD pandan fijasku u Avganistanu, samo što je, naravno, taj fijasko podignut na kub ili čak na četvrti ili peti stepen.

Suviše toga je Zapad, predvođen SAD-om, stavio na ukrajinsku kartu, koja, kako sada već skoro svima postaje jasno, nije odigrana, već je dovela do potpuno suprotnog efekta.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /