in

Zelenski na kolenima – Rusi lome – Avdejevka pred padom

Zelenski na kolenima – Rusi lome – Avdejevka pred padom

Ruske vojne snage napreduju prema gradu Avdejevka, stvarajući kritičnu situaciju za ukrajinske branioce, što je upozoreno putem ukrajinskih Telegram kanala.

Postoji sve veća verovatnoća da bi Avdejevka mogla biti prvo naseljeno mesto koje je Moskva zauzela u poslednjih osam meseci.

Telegram kanal „Ukraine Fights“ objavio je u nedelju da je „situacija u gradu postala kritična“, ukazujući na to da su ruske snage obišle ukrajinske borbene formacije i zauzele pozicije u zgradama, što ih stavlja samo nekoliko stotina metara udaljenim od glavne logističke arterije ukrajinskih branilaca.

Telegram kanal „Butusov plus“ izvestio je o uličnim borbama u severnom predgrađu Avdejevke, gde su ruske snage kopale manje od kilometra od ulaza u grad. Ukrajinska 110. mehanizovana brigada se bori protiv velikog broja ruskih vojnika, ali im je potrebna hitna podrška u vidu svežih rezervi i rotacija jedinica.

Rusko zauzimanje Avdejevke moglo bi ojačati poziciju zapadnih skeptika koji se zalažu za smanjenje vojne i finansijske podrške Ukrajini, a takođe bi omogućilo ruskim snagama da konsoliduju svoje pozicije u regionu Donbasa i poboljšaju svoje logističke kapacitete.


Gubitak Avdejevke bi ograničio Kijevu sposobnost pokretanja kontraofanzivnih operacija u Donbasu, a ponovno zauzimanje grada bi predstavljalo izuzetno izazovan zadatak zbog tamošnjih utvrđenja.

Postoji veliki rizik od pada Avdijevke zbog nedostatka finansijske pomoći, municije i naoružanja za Ukrajinu, dok bi gubitak grada mogao promeniti dinamiku između ukrajinskog predsednika Zelenskog i vrhovnog komandanta vojske Zalužnog.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Zelenski na kolenima – Rusi lome – Avdejevka pred padom first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /