in

Zelenski se izjasnio protiv zamrzavanja sukoba sa Rusijom

Zelenski se izjasnio protiv zamrzavanja sukoba sa Rusijom

Kijev se protivi zamrzavanju sukoba sa Rusijom, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare, čiji je snimak objavljen na njegovoj stranici na društvenoj mreži „Fejsbuk“.

„Zamrznuti konflikt je poput vulkana koji spava, i koji će se sigurno probuditi. Prema tome, ne možemo sebi dozvoliti nikakav zastoj“, rekao je on.

Dodao je, da okončanje sukoba može izgledati drugačije, ali bi voleo da to postigne pod uslovima Kijeva.

Državna duma je na ovo odgovorila, da Rusija takođe nije pristalica zamrzavanja sukoba. Prema rečima poslanika iz Sevastopolja Dmitrija Belika, to bi moglo da se završi ili potpunom demilitarizacijom Ukrajine ili njenim dovođenjem u uslove, koji su izneti na pregovorima u Istanbulu u martu 2022.

Parlamentarac je takođe nagovestio, da bi sa novim liderom Ukrajine moglo da se razgovara o okončanju konfrontacije sa obostrano korisnim uslovima.

Rusija je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali su kijevske vlasti uvele zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Kako je primetio predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, sada ne postoje preduslovi za nastavak dijaloga, pošto je kretanje ka miru apsolutno isključeno i od Kijeva i od kolektivnog Zapada.

Prema njegovim rečima, postizanje ciljeva „specijalne operacije“ ostaje apsolutni prioritet Moskve, a situacija u Ukrajini može da ide u mirnom pravcu samo ako se uzme u obzir stvarno stanje i nove realnosti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /