in

Zloslutno upozorenje iz SAD! Moskva je samo početak! Ovo je sledeća meta…

Zloslutno upozorenje iz SAD! Moskva je samo početak! Ovo je sledeća meta…


Grupa koja je povezana sa smrtonosnim terorističkim napadom u Moskvi je, piše Njujork Tajms, ogranak Islamske države u Avganistanu pod nazivom Islamska država iz Korasan provincije, ili ID-K.

Kako navodi taj američki list, ID-K su 2015. osnovali nezadovoljni pripadnici pakistanskih talibana, koji su tada prihvatili nasilniju verziju islama.

Brojnost te grupe je, kako dalje piše NJujork tajms, prepolovljena na oko 1.500 do 2.000 boraca do 2021. godine zbog kombinacije američkih vazdušnih napada i napada avganistanskih komandosa u kojima su ubijeni mnogi od vođa grupe.

Grupa je potom dobila vetar u leđa nakon što su talibani srušili avganistansku vladu, nakon haotičnog povlačenja američkih vojnih snaga iz Avganistana.Podseća se i da su, upravo tokom povlačenja američke vojske, pripadnici ID-K izvršili samoubilački napad na međunarodni aerodrom u Kabulu u avgustu 2021. u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i čak 170 civila.

Taj napad „podigao“ je ID-K na sam vrh rang liste pretnji po bezbednost SAD. Ali, protiv

ID-K se žestoo bore i avganistanski talibani, koji su ih u više navrata sprečili da zauzmu teritoriju ili regrutuju veliki broj bivših talibanskih boraca kojima je „dosadilo“ mirnodopsko vreme.

Predsednik SAD DŽozef Bajden i njegovi najviši komandanti rekli su ranije da će Sjedinjene Države izvršiti udare “preko horizonta“ iz baze u Persijskom zalivu protiv pobunjenika ID koji prete Sjedinjenim Državama i njihovim interesima u inostranstvu.

I zaista, general Majkl E. Kurila, šef Centralne komande američke vojske, rekao je u četvrtak pred komisijom Predstavničkog doma da ID-K „zadržava sposobnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u inostranstvu za samo šest meseci i to bez upozorenja.“

„Pretnja od ISIS ostaje velika briga u borbi protiv terorizma“, istakla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns i ukazala da je najveći broj globalnih napada ID sprovela grupa ID-K.

Zvaničnici za borbu protiv terorizma u Evropi kažu da su poslednjih meseci ugušili nekoliko zavera ID-K koji su planitali razne napade.

U objavi na svom zvaničnom Telegram nalogu u januaru, iz ID-K su naveli da stoje iza bombaškog napada u kojem su poginule 84 osobe u Kermanu u Iranu, tokom memorijalne povorke general-majoru Kasimu Sulejmaniju, poštovanom iranskom komandantu koji je ubijen.

Sada je Islamska država preuzela odgovornost za napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, a američki zvaničnici su je posebno povezali sa ID-K.

„ID-K je fiksiran na Rusiju poslednje dve godine“ i često kritikuje predsednika Vladimira Putina u svojoj propagandi, rekao je Kolin P. Klark, analitičar za borbu protiv terorizma u „Soufan Group“, bezbednosnoj konsultantskoj firmi sa sedištem u NJujorku.

ID- K optužuje Kremlj da ima muslimansku krv na svojim rukama, pozivajući se na intervencije Moskve u Avganistanu, Čečeniji i Siriji.

Takođe, navodi se da i da je veliki broj pripadnika ID-K iz Centralne Azije i da žive i rade u Rusiji.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /