in

Značajna Trampova prednost nad Bajdenom zlokoban je znak posebno za Nemačku

Evropska unija sada ima više nego dovoljno problema, među kojima su i odnosi sa Kinom i nedostatak energetskih resursa iz Rusije. Ali, moguća pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD stvara novu i možda najveću pretnju EU, ocenio je nemački list „Die Zeit“.

Naveo je EU zato mora – da bi se zaštitila – da deluje, ali da zbog nedostatka jedinstvenog rukovodstva dovodi do sporog i nedoslednog donošenja odluka i sve veće ranjivosti na pritisak Kine i Sjedinjenih Država.

Die Zeit svoju procenu stiuacije u kojoj se našla Evropska unija dodatno izoštrava ovako:

„Značajna prednost Donalda Trampa nad Džoom Bajdenom u anketama je zlokoban znak za najveću evropsku ekonomiju, tvrdi nekoliko stručnjaka. Poslednjih decenija, nemački model rasta se oslanjao na potražnju u Kini i Sjedinjenim Državama, kao i na energente iz Rusije.

Ali, sada Kina preplavljuje globalno tržište električnim automobilima, isporuke ruskog gasa su u velikoj meri presušile, a realna postaje pretnja još jednog Trampovog mandata. Nemačka i EU moraju da stvore alate za novu, izazovnu eru“.

Die Zeit posebno skreće pažnju da Trampova oštra kritika evropskog trgovinskog suficita u odnosima sa SAD može dovesti do pojačanih trgovinskih ograničenja SAD protiv EU. A to preti da dovede do pada tražnje za evropskim proizvodima.

Isti list ukazuje i da Tramp planira da „smanji ili čak okonča učešće SAD u evropskoj odbrani“:

„Otvara se pitanje da li će nove vlade zadržati svoje dosadašnje učešće u međunarodnim koalicijama ili svoje obaveze prema NATO. U ovoj nestabilnoj situaciji, ostaje izvesno da će geopolitički odnosi između velikih igrača — Sjedinjenih Država, Kine i EU — oblikovati svetski poredak.

Moguće je jačanje rivalstva između SAD i Kine, bilo u vidu vojne konfrontacije sa Tajvanom ili produžavanja ekonomskih sankcija, od Evropljana hitno zahteva jasan plan. Oni moraju preispitati i korigovati međuzavisnost, posebno između Nemačke i Kine“.

Die Zeit naglašava da je „cena opasnosti već sada visoka“:

„Značajan rizik leži u pretnji evropskoj, a posebno nemačkoj intelektualnoj svojini u Kini. Poseban rizik je to što bitne evropske tehnologije, kompanije ili infrastruktura mogu doći pod stranu kontrolu. Tu je i zavisnost Evrope od uvoza ključnih materijala i tehnologija, posebno važnih za energetsku tranziciju“.

I zaključuje: „Sada, na manje od godinu dana do mogućeg Trampovog povratka na vlast, postoji osećaj da bi Evropa mogla da sklizne u geoekonomsku krizu. Potrebna je akcija, ali političke poluge nisu skoncentrisane u jednoj ruci. Svaki aspekt smanjenja rizika u Evropi zahteva konsenzus širom EU.

Dok trgovinska politika spada u delokrug EU, drugi instrumenti potrebni za sveobuhvatno smanjenje rizika ostaju uglavnom na nacionalnom nivou. Ovo rezultira sporim i nedoslednim donošenjem odluka, ostavljajući EU ranjivom na pritisak Kine ili SAD“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /