in

Aleksander Čeferin ponovo izabran za predsednika UEFA

Aleksander Čeferin ponovo izabran za predsednika UEFA

Čeferin je slovenački advokat, a prvi put je izabran za predsednika UEFA 2016. godine posle suspenzije Mišela Platinija. On je ponovo imenovan na ovu funkciju 2019.

“Od srca vam zahvaljujem na jednoglasnoj podršci. Mnogo mi znači. Velika je čast, ali pre svega odgovornost prema vama i fudbalu”, rekao je Čeferin u obraćanju članovima Kongresa.

On će biti predsednika UEFA-e do 2027. godine.

Aleksander Čeferin traži oštrije kazne za zlostavljanja fudbalera

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin izjavio je danas da bi fudbalska tela i klubovi u nastojanju da spreče zlostavljanja igrača uključujući i rasizam trebalo da insistiraju na krivičnom gonjenju, prenosi AP.

“Možda je vreme da se krene sa oštrijim merama. Možda je vreme da se neki ljudi izvedu pred sud”, rekao je Čeferin u uvodnom govoru na Kongresu UEFA u Lisabonu.

Čeferin nije precizirao nijedan slučaj, ali AP podseća da je fudbaler Reala Vinicijus bio često na meti rasističkih napada protivničkih navijača u Španiji.

“U saradnji sa federacijama i klubovima trebalo bi da efikasnije ciljamo na prestupnike kad god je igrač izložen rasističkim, homofobnim ili seksističkim uvredama tokom takmičenja pod okriljem UEFA-e”, naveo je on.

Disciplinska pravila UEFA smatraju klubove i nacionalne saveze odgovornim za rasističko i uvredljivo ponašanje sopstvenih navijača na utakmicama u evropskim takmičenjima.

Kazne za klubove i saveze su uglavnom novčane i zatvaranje dela stadiona za naredne utakmice. Oni su tada odgovorni za zabranu ulaska na stadion navijača.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /