in

Dizanje tegova: Najjače dame u Somboru

Dizanje tegova: Najjače dame u Somboru

SOMBOR –

Na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu Srbije u dizanju tegova za žene, koje će biti održano u nedelju 9. oktobra u Somboru, prijavljeno je 30 seniorki i 2 veteranke. Veliku borbu za odličja vodiće 22 takmičarke iz Inđije, Subotice, Iriga, Stare Pazove, Bača i Sombora, kao i 8 takmičarki iz Beograda i 2 iz Niša.

Svakako favoritkinje su naše rekorderke i osvajačice međunarodnih odličja među kojima je naša reprezentativka Radmila Zagorac iz “Herkulesa” iz Bača u kategoriji do 55 kg, zatim Nišlijka Ana Ilić i Sonja Bjelić iz Bača, u kategoriji takmičarki do 71 kilogram.

Velika su očekivanja i od iskusne Beograđanke Judit Vrabel, kategorija do 76 kilograma, kao i od mladih i prespektivnih takmičarki Une Kranjc iz Iriga i Tine Pelaić iz Sombora.

Zanimljivo je da čak 7 devojaka ispunjava donju starosnu granicu od 13 godina za učešće na državnom šampionatu.

“Donja granica na državnom šampionatu je 13 godina uz predhodno iskustvo sa takmičenja i antidoping edukacijom, koja je takođe uslov za prijavu za seniorsko prvenstvo države. Pratimo trendove u svetu i sve radimo u skladu sa međunarodnim pravilama. U okruženju nacionalni savezi spuštaju granicu na 9 i 10 godina, mi smo tu obazrivi i mislimo da je donja granica od 12 godna sasvim dovoljna da bi mladi takmičari mogli da pokažu svoj talenat i perspektivu u ovom sportu. Podatak da je sedam devojaka na seniorskom državnom šampionatu u Somboru na donjoj granici sa 13 godina govori da među mladima, posebno devojkama, vlada veliko interesovanje za ovaj drevni sport, što nas posebno raduje,” kaže predsednica Saveza dizača tegava Vojvodine Rita Špajzer.

Merenja u Sokolskom domu u Somboru su zakazana od 10 do 11 časova, a nadmetanja na seniorskom Prvenstvu Srbije u dizanju tegova za žene počinju u 12 časova.