in

Englezi svrstali “Rajko Mitić” u 50 najboljih stadiona na svetu

Etablirani fudbalski sajt “Four Four Two” napravio je listu top 100 stadiona na svetu. Kao kriterijumi su uzeti istorija, atmosfera, kapacitet, arhitektura i okruženje.

U gornjoj polovini, preciznije na 48. mestu našao se stadion Crvene zvezde “Rajko Mitić”:

U uvodnom pasusu obrazloženja su naglasili da je odavno poznat pod nazivom “Marakana” kao i stadion u Riju, te da je od nedavno promenio ime po legendi kluba.

“Beogradska verzija ‘Markane’ je impozantan primerak stare škole i bila je posebno zahtevno mesto za posetu tokom procvata Crvene zvezde – 100.000 posetilaca je bilo u pobedi nad Bajernom iz Minhena u polufinalu Kupa evropskih šampiona, na putu ka slavi 1991. godine. Stadion je takođe bio domaćin finala Evropskog kupa 1973. i finala Evropskog prvenstva 1976, kada je pobedila Čehoslovačka zahvaljujući ‘Panenki’ Antonina Panenke”, piše u delu teksta vezanom za prošlost, pa se okreću na sadašnjost:

“Pad moći Crvene zvezde znači da nije tako često puna ovih dana, ali atmosfera je i dalje prilično posebna kada jeste – iako ponekad sa prilično značajnim nagoveštajem pretnje”, stoji u tekstu.

Poređenja radi, na poziciji ispod beogradske “Marakane” je stadion “Olimpiko” u Rimu.

Što se tiče top 10 redosled ide ovako:

1. La Bombonjera – Buenos Ajres
2. Marakana – Rio de Žaneiro
3. Signal Iduna Park – Dortmund
4. Ajbroks – Glazgov
5. Monumental – Buenos Ajres
6. Azteka – Meksiko siti
7. Kamp Nou – Barselona
8. London Stadion – London
9. Vembli – London
10. San Siro/Đuzepe Meaca – Milan0Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /