in

Fener objasnio skandalozan potez: “Vreme je za restart”

Sinoć smo u finalu Superkupa Turske videli veliki skandal, kao što se i najavljivalo.

Za trofej je trebalo da se bore najveći rivali Galatasaraj i Fenerbahče, ali meč je trajao samo 50 sekundi.

Bilo je najavljeno da će Fenerbahče na megdan Galatasaraju izaći sa juniorskim timom, ali se desilo nešto još gore. Mladi igrači Fenera su primili gol odmah, pa su napustili teren posle 50 sekundi igre i pehar je automatski pripao Galati.

Naravno, u pitanju je protest protiv FS Turske nakon incidenata u kojima su napadnuti fudbaleri Fenerbahčea na utakmici protiv Trabzona. Takođe se, kao razlog pobune, navodilo i odbijanje zahteva da se meč odloži zbog obaveza u Evropi, odnosno, da se angažuju strane sudije. Fener je nedavno pretio i da će napustiti Superligu Turske, a danas se ovaj klub oglasio zvaničnim saopštenjem, u kom je pokušao da objasni razloge za ovako radikalne postupke.

Fenerbahče je podsetio i na slučaj od pre čak devet godina, kada je napadnut autobus sa igračima ovog tima nakon gostovanja u Rizeu. Tada su napadači iz vatrenog oružja pucali na fudbalere.

“Nepravde koje smo doživeli, zavere terorističke organizacije, pokušaj ubistva naše fudbalske ekipe nakon gostovanja u Rizeu, pokušaj linča nad našim fudbalerima na poslednjem gostovanju, a sudijskim maltretiranjem je ukradeno naše ligaško prvenstvo. Jedan od faktora koji nas najviše boli i tera da preispitamo svoju trenutnu situaciju je taj što je pokušaj ubistva i dalje nerešen. I tadašnja uprava htela je da istupi iz lige na neko vreme, da ne igrati utakmice i odgoditi ih. Utakmice su nastavljene nakon uveravanja s najvažnijih nivoa naše države. ‘Bez brige, pronaći ćemo kriminalce’, govorili su nam tada, a prošlo je devet godina. I dalje nema napretka. Ovo su samo neki od događaja koje sam naveo. Možemo povećati ovaj spisak“, poručio je u saopštenju Fenerbahčea predsednik kluba Ali Koč.

U ostatku saopštenje iz Fenerbahčea su žestoko optužili Savez da postoji sistem koji kroz suđenje određuje tok šampionata.

Uz to, podsećaju da dešavanja nakon utakmice u Trabzonu, kada su navijači napali fudbalere na terenu, nisu samo huliganizam.

“Zvaničnici kluba i policije nisu poduzeli potrebne mere opreza od početka utakmice koja je sigurno bila visokorizična. Hajde, nisu, ostavimo to po strani. Uprkos tome, napetost s početka utakmice i nastavak rasta tenzija… Zar to uopšte nisu osetili? Zar nisu shvatili da bi barem trebalo da preduzmu potrebne mere opreza u drugom poluvremenu? Ne, nisu ih preduzeli. Iskusni državni zvaničnici i policajci lako su mogli naslutili gde bi utakmica mogla ići. Zar nisu osetili? Na ovo treba odgovoriti. Činjenica da su najviši predstavnici naše države u tom gradu izazvali ovaj incident nikako nije događaj za olako shvatiti. Vidimo da je do sada bio ozbiljno potcenjen”, dodaje se u saopštenju Fenerbahčea.

Za kraj su upozorili da je potez na derbiju protiv Galatasaraja prvi konkretan koji će preduzeti u borbi protiv nepravde, a tako su najavili nove u budućnosti.

“Vreme je za resetovanje turskog fudbala”, zaključili su iz Fenerbahčea.

Inače, Fenerbahče i Galatasaraj trenutno vode veliku bitku za titulu šampiona Turske. Galata na sedam kola pre kraja ima dva boda više. 

Verovali ili ne, Fener je poslednji put bio prvak Turske 2014. godine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /