in

FIFA уводи нову офсајд технологију на Мундијалу

ФИФА сматра да ће технологија помоћи да се доношење одлуке код офсајда коришћењем видео-технологије смањи са просечних 70 секунди на интервал између 20 и 25 секунди.

Идеја је да гледаоци на стадиону и крај малих екрана добију 3D илустрацију судијске одлуке већ у наредној паузи у игри након што се деси спорна ситуација.

Систем ће користити 12 камера које ће бити постављене испод крова на сваком стадиону на ком ће се играти утакмице Мундијала.

Председник Судијске комисије ФИФА, прослављени италијански арбитар Пјерлуиђи Колина, сматра да ће нови систем бити “хваљен, признат и прихваћен” попут технологије на гол-линији.

“Чуо сам доста о судијама-роботима. Разумем да је то добро за медијске наслове, али то неће бити случај. Судије ће и даље доносити одлуке током фудбалске утакмице, а ова технологија ће само дати одговор да ли је фудбалер у офсајд позицији или не. Другим речима, сва остала дешавања између ривала на терену остају одговорност судија. Такође, чујем да људи мисле да је потребно пет секунди да се реши ситуација око евентуалног офсајда. Сигурно је да то није могуће унутар четири или пет секунди, то су погрешна очекивања. Бићемо бржи, бићемо прецизнији, то су главни циљеви полуаутоматске офсајд технологије”, изјавио је Колина, а пренела ФИФА.