in

Gde su i šta rade? Ovo su igrači koji su doneli prvu od sedam uzastopnih Zvezdinih titula!

Nikad nije napravljen duži niz u srpskom fudbalu kada je reč o uzastopnim titulama od Crvene zvezde. 

Sedam uzastopno, ekipa Vladana Milojevića je još jednom dokazala da se radi o klubu koji je na najvišem nivou u Srbiji i koji trenutno nema premca u srpskom fudbalu.

Sećate li se prve od sedam uzastopnih i ko je činio tim te sezone 2017-18?

Zvezda je krenula u sezonu sa trenerom Vladanom Milojevićem koji je nasledio Boška Đurovskog koji je vodio tim nakon preranog odlaska Miodraga Božovića, a već na Zlatiboru na početku priprema se videlo da je atmosfera drugačija nego prethodnih sezona, ali niko nije mogao da sluti da se praktično radi o početku jedne nove ere, možemo sada slobodno reći, jer se pored uspeha u srpskom šampionatu, desilo i mnoštvo uspeha u Evropi. 

Veliki pogoci sa pojačanjima, Gobeljić, Stojković, Savić, Boaći, Pešić, Babić, Jovičić, Radonjić, Rodić i Borjan, pola godine kasnije i Ben, su kasnije igrali i ključnu ulogu u osvajanju titule. 

Ko je činio ekipu te sezone 2017-18?

Golmani

Milan Borjan – Odigrao 46 mečeva u sezoni, ispostavilo se da je njegovo dovođenje te sezone verovatno i najveći pogodak ikad sa golmanima u novijoj eri. Svi znamo koliko je doprineo u narednim sezonama u Evropi, a od ove sezone više nije član crveno-belih. Reprezentativac Kanade je sada član Slovana gde je na pozajmici, ali je verovatno da se neće vraćati u Crvenu zvezdu naredne sezone. I u Slovanu je standardan član ekipe, iako ima već 36 godina. 

Damir Kahriman – Sada ima 39 godina, završio je fudbalsku karijeru pre dve godine kada je branio ponovo za Javor iz Ivanjice. Posle Zvezde branio još za Iraklis, Lamiju, Rad i Radnički Niš, pored Javora. 

Nemanja Supić – Miljenik Vladana Milojevića jer se i sada nalazi u stručnom štabu ovog stručnjaka u Crvenoj zvezdi. Upravo je u Crvenoj zvezdi i završio karijeru ovaj 42-godišnjak rođen u Gacku.

Odbrana

Filip Stojković – Došao kao pojačanje te 2017. godine iz Minhena 1860, i odmah uneo živost u tim na poziciji desnog beka. Zadržao se tri sezone u Crvenoj zvezdi, kasnije igrao za Rapid, a sada je član LASK-a. Bio je i reprezentativac Crne Gore. U pomenutoj sezoni odigrao najviše utakmica od svih odbrambenih igrača. 

Milan Rodić – Došao iz ekipe Krila Sovjetov i bio je fantastičan u prvoj sezoni. Jedini iz ove generacije koji je i dan danas član Crvene zvezde, a da nigde nije odlazio. 

Vujadin Savić – Završio je karijeru, a čini se da su baš te godine kod Milojevića za njega bile zenit karijere. Prepoznato je to u Crvenoj zvezdi i maksimalno iskorišćeno. Kasnije igrao za APOEL i Olimpiju iz Ljubljane. Sada radi kao asistent u prvom timu Crvene zvezde kod Vladana Milojevića. 

Marko Gobeljić – Došao kao fudbaler koji je davao golove u Napretku iz Kruševca, Milojević mu je davao iznova i iznova nove zadatke i postao je poznat kao neko ko menja svakoga, osim Borjana. Od 2023. godine nije član Crvene zvezde, ovu sezonu igra za Kifisiju u Grčkoj gde se ne provodi baš najbolje. 

Srđan Babić – Nametao se, dobijao šansu u prvenstvenim utakmicama i u nekim evropskim, i na kraju je njegov ugovor od Sosijedada otkupljen za 800.000 evra. Reprezentativac Srbije danas igra za Spartak iz Moskve, a posle Zvezde je igrao za Famalikao na pozajmici i Almeriju. U Spartaku je zauzeo mesto startera. 

Damijen Le Talek – Još jedan koji može igrati i na sredini terena i u odbrani, ali je kod Milojevića bio zadužen za odbrambene zadatke i činio je tandem sa Vujadinom Savićem. Pun pogodak, ispostaviće se na kraju, a Zvezdu je posle osvojene titule te sezone napustio i otišao u Monpelje gde je igrao tri ezone, da bi kasnije bio član AEK-a, Torpeda iz Moskve, Sošoa i Hanoja u Vijetnamu. Sada više nije fudbaler, već savetnik u Zenitu. 

Abraham Frimpong – Interesantan fudbaler, neko ko je bio četvrti izbor za štopera, a čini se da je zasluživao da igra. Prepoznali su to u Ferencvarošu, taj klub je kupio fudbalera iz Gane, a posle te trogodišnje epizode igrao je za Al-Ain, pa i za Dinamo Batumi. Igrao je Ligu šampiona protiv Mesija i Ronalda dok je bio član Ferencvaroša. Sada nema klub.

Dušan Anđelković – Videlo se i pre te sezone da je pri kraju karijere, zbog čega je doveden Rodić kao levi bek. Anđelković je odmah po završetku sezone 2017-18 završio karijeru i postao fudbalski agent. Može da se podiči da je osvojio četiri titule sa Zvezdom, prvu čak 2006. godine. 

Stefan Hajdin – Momak velike inteligencije doveden na zimu da bude konkurencija na oba boka, ali nije dobijao toliko šansu kod Vladana Milojevića, pa je brzo napustio redove crveno-belih. Kasnije je bio član Voždovca, a sada je član Železničara iz Pančeva. 

Sredina terena

Nenad Milijaš – Najiskusniji u timu, svojom pojavom je bio veoma bitan svima u timu, ali i na terenu. Odigrao kasnije još jednu sezonu u redovima Crvene zvezde i može da kaže da od ovih sedam ima dve titule, ali ukupno ih ima 5 sa Crvenom zvezdom jer je, baš kao i Anđelković, osvajao titule 2006. i 2007. godine. Sada stvara igrače za prvi tim, prvi je trener omladinaca Crvene zvezde. 

Mičel Donald – Tada igrač koji je već bio dugo u Crvenoj zvezdi i bio je jedan od najstabilnijih. Ključni čovek Vladana Milojevića na sredini terena. Uzeo kasnije još jednu titulu kada je bio i kapiten crveno-belih, a posle Zvezde je igrao za Malatiju i Erzurumspor. Završio je profesionalnu karijeru, a pominjalo se čak i da će u Grafičar, ali od toga nije bilo ništa. 

Nenad Krstičić – Za mnoge u tom trenutku najveći majstor sa loptom na sredini terena, došao iz Alavesa kao veliko pojačanje, pojačanje koje su mnogi dugo čekali u Zvezdi. Na kraju se isplatilo, vezni fudbaler je bio odličan te sezone, kasnije ostvario transfer u AEK, da bi karijeru završio upravo u Crvenoj zvezdi. Sada je posvećen porodičnom biznisu, nije ostao u fudbalu. 

Branko Jovičić – Veliko pojačanje Crvene zvezde u pomenutoj sezoni. Izuzetan u defanzivi, svojim angažovanjem je kupio sve u Crvenoj zvezdi, ali je njegov boravak u ovom klubu obeležio i dobar broj povreda. Otišao je 2020. godine, igrao za Ural, pa je sada član LASK-a gde igra zajedno sa Filipom Stojkovićem. Baš dok je bio u Zvezdi, igrao je i dva puta za reprezentaciju Srbije. 

Uroš Račić – Nije imao karijeru kakvu su mnogi očekivali. Te sezone sporadično dobijao šansu u Zvezdi, sledeća je bila “njegova”, a posle u Valensiji igrao i to dosta, ali nije dokazao da treba da ostane u klubu. Igrao kasnije za Tenerife, Famalikao, Bragu, sve na pozajmici, i sada je član Sasuola. Bez previše minuta u poslednje vreme. 

Gelor Kanga – Odigrao samo prvi deo sezone kada je učestvovao u uspesima kluba u Evropi. Čak 26 mečeva do odlaska te sezone, prešao je u Spartu iz Praga, tamo proveo tri sezone, pa se vratio u Zvezdu gde je i dalje. 

Luka Ilić – Prebačen iz mladog tima, dobijao šansu, a onda ga je kupio, zajedno sa bratom Ivanom, Mančester siti. Ostao je na pozajmici u Zvezdi do kraja sezone, baš kao i Ivan. Odigrao čak 17 mečeva te sezone. Kasnije je igrao na pozajmicama u Bredi i Tventeu, prešao za Trou, bio na pozajmici u TSC-u, a ove sezone je postigao 5 golova i dodao 3 asistencije za Troa u Ligi 2. Od sledeće sezone ponovo član Crvene zvezde. 

Ivan Ilić – Možda trenutno i najbolji fudbaler od svih pomenutih u ovom članku. Ivan je standardni reprezentativac Srbije, a u pomenutoj sezoni je odigrao samo jedan meč za Zvezdu u prvenstvu. Sa bratom prodat u Mančester siti, bio na pozajmicama u Zemunu i Bredi, kasnije potpisao za Veronu gde je blistao, a od 2023. godine je u Torinu koji ga je platio 16.5 miliona evra, što je drugo najskuplje pojačanje “Bikova”. Nije u dobroj formi zbog čestih povreda, ali ga očekujemo u najboljoj baš na EP u Nemačkoj jer ne sumnjamo da će dobiti poziv. 

Rikardinjo – Doveden kao fudbalski majstor, ali nismo mnogo videli od tog majstorstva. Vrlo brzo napustio klub, otišao u ugašeni Tosno, igrao za Vislu gde se najbolje pokazao, kasnije za Khor, Lođ i sada je u Šerifu iz Tiraspolja. Ove sezone je impresivan sa 15 asistencija, dodao je i 5 golova. 

Nemanja Radonjić – Veliko Zvezdino pojačanje te sezone, dokazao je protiv Krasnodara, igrao sjajno u Evropi, pa i sledeće godine takođe, kod Milojevića je definitivno igrao najbolji fudbal. Kasnije je sve to dobro naplaćeno transferom u Marsej, a posle toga je igrao za Hertu, Benfiku, Torino, a sada je član Majorke gde je na pozajmici od strane “Bikova”. Standardni je reprezentativac Srbije, verovatno ga očekuje i poziv za EURO. 

Luka Adžić – Probijao se tada mladi Adžić ka prvom timu, i dobijao šansu kod Milojevića. Čak 7 golova te sezone, ali je kasnije stigla ponuda Anderlehta koja je prihvaćena. Nakon serije pozajmica, Adžić je igrao za Cvole, a od 2022. godine je jedan od najboljih igrača Čukaričkog. 

Slavoljub Srnić – Ekstremno bitan igrač za Milojevića u toj sezoni. Setimo se njegovog gola Krasnodaru, a jedan je od retkih startera koji su bili već u Crvenoj zvezdi od ranije. Blistao u pomenutoj sezoni, odigrao do 2019. u Zvezdi, kasnije igrao sezonu za Las Palmas pa se vratio u beogradske crveno-bele gde nije imao toliko zapaženu rolu kao u prethodnom mandatu. Sada je član AEL Limasola. Ima gol i asistenciju na svom kontu ove sezone. 

Nemanja Milić – Odigrao 24 utakmice u toj sezoni, pa i nije ostavio dubok trag. Kasnije igrao za BATE Borisov gde je blistao, a karijeru je završio u ekipi Mladost GAT. Prerano, tek su mu 33 godine. 

Ben – Stigao na polusezoni kao veliko pojačanje iz Olimpijakosa, kao neko ko je blistao i protiv Partizana u evropskom meču. I ostavio je neizbrisiv trag u crveno-belom dresu beogradskog tima. Već do kraja sezone 8 golova, a od 2023. godine je član APOEL-a. Ipak, povrede su uradile svoje, sada razmišlja o kraju karijere, nije u planovima trenera APOEL-a. 

Napad

Aleksandar Pešić – Nišlija je bio najbolji strelac u sezoni, ali je ostao svega jednu sezonu, odmah je prodat ekipi Al-Itihada. Kasnije je igrao za Seul, Makabi iz Tel Aviva, Karagumruk, pa ponovo za Zvezdu, a od ove sezone je član Ferencvaroša gde je imao probleme pred kraj sezone, iako je osvojio titulu. Ipak, planira da tamo i ostane sa trenerom Dejanom Stankovićem. 

Ričmond Boaći – Fantastično pojačanje za Zvezdu u januaru 2017. godine, nastavio je sa sjajnim partijama sve do kraja kalendarske godine i onda uprava Zvezde nije ostala imuna na fantastičnu ponudu koja je stigla iz Kine. Posle Đangsua koji ga je platio 5.5 miliona evra, Boaći nije uspeo da vrati formu iz Crvene zvezde sve do dan danas. Igrao je za Gornik, Beitar, Lamiju, Al Akhdar, Selangor u Maleziji. Sada nema klub od januara meseca, verovatno razmišlja i o kraju karijere. 

Dejan Joveljić – Tada veliki talenat, dobijao je šansu pred kraj sezone. U Zvezdi nikad nije dobio pravu šansu, kupio ga je Ajntraht, kasnije je igrao za Anderleht i Volfsberger, a sada je velika uzdanica MLS tima Los Anđeles Galaksi i povremeni je reprezentativac Srbije. 



Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /