in

Kakva su očekivanja od naše selekcije na Mundijalu u Kataru?

Kakva su očekivanja od naše selekcije na Mundijalu u Kataru?

Naša ekipa razgovarala je sa jednim od aktera prethodnih Mundijala, zavirila u istorijske arhive na temu svetskog prvenstva, ali i tražila i druge fenomene, koji prate najveći sportski događaj ove godine.

“Svako prvenstvo nosi svoje heroje i tragičare. Samim načinom na koji su izborili plasman u Katar, fudbaleri su osvojili srca navijača, ali shodno našem mentalitetu, ukoliko tamo ne naprave korak dalje, brzo ćemo ih vratiti u kategoriju tragičara. Uprkos novcu zarađenom na klupskoj sceni, slava se stiče na upravo na ovakvim takmičenjima”, iz ličnog primera tvrdi Milan Lane Jovanović.

Baš takav pečat udario je na svoju karijeru Jovanović, pre 12 godina, kada je na svetskom prvenstvu 2010. Srbija srušila Nemačku, upravo njegovim pogotkom, jedinim na meču. Pamtimo ga po važna tri boda, ali i specifičnom načinu proslave.

Jovanović je jedan od mnogih nekadašnjih igrača Vojvodine koji su nosili naconalni dres. Danas su to braća Milinković Savić i Dušan Tadić, ali je i kroz istoriju novosadska Stara dama davala igrače za Mundijal. Božidar Marković Kengur bio je deo selekcije na prvom šampionatu u Montevideu. Uspomene i memorabilije na mnoge igrače Vojvodine koji su ostavili Mundijalski trag čuvaju se u istorijskim arhivima u Novom Sadu.

“Neki od najpoznatnijih igrača bivših igrača Vojvodine koji su učestvovali na Mundijalima bili su: Siniša Mihajlović, Slaviša Jokanović, Miloš Krasić, Lane Jovanović. Upravo njihovi likovi, kao i svi današnjih reprezentativaca našli su se na sličicama, koje su jedan od neprolaznih fenomena, koji prate Mundijal”, napominje Petra Đurđev, istoričar.

Popunjavanje albuma i gužve na gradskim trgovima, u želji da dođete do određene sličice, postale su tradicija, bez obzira na to koliko imate godina, kažu strastveni kolekcionari. I dok danas postoje i onlajn razmene sličica, nije oduvek bilo tako.

“Mnogi reprezentativci Srbije ističu da su ispunili svoje dečačke snove, time što su se našli na čuvenim Paninijevim sličicama. Ali ne zbog samo te činjenice, već zbog toga što to znači da će učestvovati na Mundijalu, gde će predstavljati svoju zemlju i gde će nositi nacionalni dres. I oni, a i mi najvijači, s nestrpljenjem išekujemo taj 24. novembar i duel sa Brazilom. Odbrojavanju je skoro pa došao kraj”, ističe Dimitrije Banjac, komičar.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /