in

Nacionalni “ključ” u AdmiralBet ABA ligi trebalo bi da se “promeni”, evo i zbog čega!

Nacionalni “ključ” u AdmiralBet ABA ligi trebalo bi da se “promeni”, evo i zbog čega!

Od naredne sezone u AdmiralBet ABA ligi gledaćemo specijalno gosta ekipu Dubaija koja je potpisala trogodišnji ugovor i preko regionalnog takmičenja brusiće formu za Evrokup, a kasnije i za Evroligi čiji će biti deo od sezone 2025/26.

I dok je na prethodnoj Skupštini takmičenje doneta odluka o primanju Dubaija, ostalo je otvoreno pitanje formata, ali i takozvanog nacionalnog “ključa”, po kojem se određuje koliko će predstavnika jedna država imati u ligi.

Srbija kao ubedljivo najuspešnija košarkaška nacija u regionu, sa dva evroligaša, trenutno ima pet predstavnika u AdmiralBet ABA ligi: Partizan, Crvenu zvezdu, FMP, Borac Čačak i Megu, koji čine pet od 14 ekipa, što je maksimum dozvoljen jednoj državi.

Ipak, ovaj broj je trebalo da se poveća još kada je 2022. godine Zlatibor osvojio ABA 2 ligu, ali je tada morao u baraž sa drugim srpskim timom Borcem iz Čačka i na kraju se nije domogao AdmiralBet ABA lige.

Sada je situacija u drugom rangu takmičenja takva da Srbija ima apsolutnu dominaciju. Sva tri naša predstavnika: Spartak Subotica, Vojvodina i Zlatibor su u samom vrhu tabele, na pozicijama jedan, dva i tri pred sam finiš ligaškog dela i imaće veliku šansu da kroz plej-of jedan od njih dođe do titule, što bi trebalo da znači i automatsku promociju u viši rang.

Ipak, da se ne bi ponovila 2022. godina i potencijalnom srpskom šampionu uskratio direktan plasman u AdmiralBet ABA ligu potrebno je izmeniti pravilo o nacionalnom “ključu”, a postoje nagoveštaji da će se to dogoditi.

Tako bi plej-of ABA 2 lige bio potpuno reguralan, a najbolji tim zasluženo izborio učešće među najboljima u regionu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /