in

Nejmar izbegao kaznu od 3.000.000 zbog veštačkog jezera

Brazilski sud ukinuo je kaznu od oko tri miliona dolara izrečenu fudbalskoj zvezdi Nejmaru jer je bez dozvole napravio veštačko jezero na svom imanju 130 kilometara od Rija.

Presudu, u koju je Frans pres imao uvid, u ponedeljak je donela sudija Adrijana Ramos de Melo koja je citirala izveštaj državne agencije za zaštitu životne sredine INEA u kojoj se navodi da projekat ipak ne zahteva nikakvu ekološku dozvolu.

“Pošto su tražene kazne iznosile milione dolara, nastavak zahteva za njihovo plaćanje naneće znatnu, nesrazmernu, pa čak i nezakonitu štetu Nejmaru”, navela je sudija.

Veće grada Mangaratibea je brazilskom fudbaleru naložilo da plati četiri novčane kazne, ukupno 16 miliona brazilskih reala (3,3 miliona dolara) za nanošenje štete životnoj sredini izgradnjom veštačkog jezera u igračevoj vili.

Među zabeleženim “desetinama prekršaja”, vlasti su navele “neovlašćeno izvođenje radova koji podležu kontroli životne sredine, neovlašćeno zahvatanje i preusmeravanje reke i neovlašćeno uklanjanje zemljišta i vegetacije”.

Sudija je, međutim, stala na stranu nalaza INEA, navodeći da je inspekcija potvrdila da za takve aktivnosti nije potrebna ekolikoška dozvola.

Brazilski fudbaler je 2016. godine kupio vilu u turističkoj oblasti Mangaratibi, na placu od jednog hektara i ima mesto za sletanje helikoptera, “spa” i salu za vežbanje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /