in

​ Nemačka će kontrolisati svoje granice tokom EP

​ Nemačka će kontrolisati svoje granice tokom EP

Nemačka će kontrolisati sve svoje granice tokom Evropskog fudbalskog prvenstva u junu i julu, rekla je danas ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Fezer je za dnevni list Rajniše post rekla da će granice biti konrolisane kako bi se “sprečio ulazak u zemlju mogućih nasilnih kriminalaca” i dodala da je to neophodno kako bi se ovaj veliki međunarodni događaj na najbolji način zaštitio.

Ministarka je navela da će se vlasti fokusirati na zaštitu od islamskih i drugih ekstremista, huligana i drugih, kao i na obezbeđenju mreža od sajber napada.

Ona je to izjavila nekoliko dana posle terorističkog napada u koncertnoj sali u Moskvi, za koji je odgovornost preuzela grupa Islamističke države.

Odluka da se ponovo uspostavi granična kontrola tokom Evropskog prvenstva se dugo očekivala. To je postala standardna praksa za zemlje u evropskoj zoni bez provere ličnih karata poznatoj kao Šengenska zona, kada organizuju velika sportska takmičenja i velike samite.

Nemačka već sprovodi provere na svojim istočnim i južnim granicama sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom zbog zabrinutosti zbog migracija.

Evropsko prvenstvo počeće 14. juna utakmicom domaćina Nemačke protiv Škotske u Minhenu, a završiće se 14. jula finalom u Berlinu.

Francuska i Nemačka su posle napada u Moskvi pojačale bezbednost, a nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u ponedeljak da, iako pretnja islamskih terorista ostaje prisutna, procena vlasti se do sada nije promenila.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /