in

Novo srebro u Kairu: Srpski juniorski miks puškom drugi na planeti

To je peta medalja za Srbiju na šampionatu planete, a druga za Ivanovića, koji je pre šest dana postao juniorski vicešampion sveta u gađanju MK puškom iz trostava.

Ivanović i Havranova su bili sjajni u kvalifikacijama , sa 629,8 krugova su zauzeli prvo mesto i izborili meč za zlato sa prvim timom Kine. U takmičenjima miks parova prva dva para, posle trideset serija kvalifikacija, nastavljaju borbu za zlato. Timovi plasirani od trećeg do šestog mesta se bore za dve bronze (treći protiv šestog, četvrti protiv petog). Uz srpski tim, u borbu za medalje, od Evropljana u borbu za medalje je ušao i šestoplasirani tim Švedske, ali je u duelu za bronzu izgubio od Kine 2.

Naš drugi par, Anja Popović/Aleksa Rakonjac je zauzeo 21.mesto.

Ivanovićeva i Havran su bili precizniji u prvoj seriji duela za zlato, poveli su sa 2:0. Kinezi preokrenuli na 4:2. Srpski tim izjednačio na 4:4, ali potom su kineski strelci Jing Šen/Linšu Du „pobegli“ na 8:4. Naši takmičari su dobro gađali, imali male kikseve, i pratili Kineze. Međutim, rivali mladih srpskih strelaca su praktično bili nepogrešivi, nisu ispuštali vođstvo i na kraju slavili sa 17:7.

I pored poraza u finalu, naša ekipa je ostvarila izuzetan uspeh na šampionatu na kome dominiraju kineski i indijski strelci.

Uz juniore, danas se takmičilo i šestoro seniora u takmičenju malokalibarskom puškom.

Muškarci su startovali u eliminacijama i sva trojica su prošla u sutrašnje kvalifikacije. Najviše je pokazao Lazar Kovačević, koji je u drugoj eliminacionoj grupi zauzeo četvrto mesto sa vrednih 588 krugova. Milenko Sebić je bio 14. u istoj grupi, a Milutin Stefanović je zauzeo 26.mesto u prvoj grupi. U eliminacijama startovalo je 99 takmičara i njih 70 su stigli do kvalifikacija.

Tri naše seniorske reprezentativke su kroz jučerašnje eliminacije izborile plasman u današnje kvalifikaicje. Teodora Vukojević je zauzela 32.mesto u kvalifikacijama sa 582 kruga. Andrea Arsović je sa istim rezultatom osvojila 34.mesto, a Sanja Vukašinović se plasirala na 54.poziciju.

Arunović: Bronza iz Egipta plod rada sa sestrom Jelenom

Trofejna strelkinja Zorana Arunović prvi je srpski sportista koji je obezbedio učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, a za Tanjug kaže da su uspesi posledica dobrog rada sa njenom sestrom Jelenom, koju ocenjuje kao “vrhunskog stručnjaka”.

Do plasmana na najveću svetsku smotru sporta, koja se za dve godine održava u glavnom gradu Francuske, Arunović je stigla osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u disciplini vazdušni pištolj, koje je nedavno održano u Egiptu.

zorana, arunovic

Zorana je pucala na izuzetno visokom nivou. Sa 590 krugova oborila je svetski rekord koji je nedugo zatim, u nastavku takmičenja, za jedan krug nadmašila neverovatna Kineskinja Lu Kaiman, nova svetska prvakinja.

Bronza u Kairu bila je 51. odličje za Zoranu Arunović u karijeri u olimpijskim disciplinama, a zanimljivo je da je ona bila i prva srpska takmičarka koja je obezbedila normu i za minule Igre u Tokiju.

“Priču o zaista odličnom rezultatu u Egiptu moram da počnem izvanrednim pripremama koje sam imala pred ovo takmičenje. Odlukom mog trenera, moje sestre Jelene, završnu fazu priprema sprovele smo u Francuskoj. Tamo smo praktično bile u nekoj vrsti karantina. Iako to do sada nismo praktikovale, Jelena je čvrsto verovala da je to ispravno i ispostavilo se da je ponovo bila u pravu. Tamo smo imale vrhunske uslove za rad, ali i neophodnu mirnoću pred veliko takmičenje”, priča Zorana Arunović za Tanjug.

Osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu, i to kao jedini srpski strelac u olimpijskim disciplinama, Zorana je na najbolji mogući način zaokružila izuzetno trofejnu godinu.

U 2022. ona se na Evropskom prvenstvu u Hamaru okitila srebrom u pojedinačnoj konkurenciji, bronzom u miksu i ekipnim zlatom. Na svetskim kupovima osvojila je četiri zlata i bronzu, a na Mediteranskim igrama bronzu u individualnoj konkurenciji i zlato u miksu.

“Nadam se da sam svojim ostvarenjima dala još jedan podsticaj deci koja se bave ovim sportom. O svemu tome je bilo mnogo reči i na Medvedniku, u kampu koji je uz moju podršku organizovala i uspešno realizovala moja sestra Jelena, a u kome je učestvovalo preko 40 strelaca, trenera i različitih stručnjaka u sportu. Jelena je zaista vrhunski stručnjak i tim svojim projektom je još jednom pokazala da ispravan pristup pomaže prevazilaženju mnogih naizgled nesavladivih prepreka i da rezultati ne dolaze slučajno”, konstatuje Arunović.

Ona se posebno osvrće na pozitivnu atmosferu koja postoji tokom zajedničkih treninga sa Damirom Mikecom, koji je njen dugogodišnji partner u miksu.

“Ti treninzi koje nama organizuju Jelena i Damirov trener Goran Mikec, su zaista dragoceni. Oni nam mnogo pomažu da oboje budemo mnogo bolji u našim individualnim nastupima. O tome svedoči i podatak da je Damir trenutno vodeći na svetskoj rang listi, a ja zauzimam drugu poziciju”, ističe Zorana.

Ona naglašava da oko sebe ima izvanredan tim stručnjaka sa kojima sarađuje, u koje ima beskrajno poverenje i koji joj ulivaju sigurnost.

“Streljaštvo nije samo pucanje kad se izađe na vatrenu liniju i to svima treba da bude jasno. Tu postoji i ozbiljna kondiciona i psihološka priprema, rad na preventivi od povreda, treninzi sa sparing partnerima, velika je uloga analitičara treninga i takmičenja, ali pre svega tu je glavni trener koji ceo taj trenažni proces stalno usavršava, prilagođava i prati trendove kako bih mogla da budem konkurentna među zaista vrhunskim strelcima. Svi ovi rezultati nisu plod sreće, već posledica kontinuiranog stručnog rada u kome nauka zauzima značajno mesto”.

Iako je već više od decenije u samom svetskom vrhu, Zorani Arunović ne nedostaje motiva za buduće izazove.

“Ono što bih najviše volela je da u dogledno vreme realizujemo zamisao da naš klub Olimpik 011 ima svoj dom, adekvatan prostor, kao dugoročno rešenje za svakodnevni rad i dalje sportsko usavršavanje, ne samo moje, već onih koji će doći nakon mene i nastaviti tradiciju da srpski strelci pištoljem redovno sa velikih takmičenja donose odličja. To smatram svojom misijom i činom odgovornosti ka mladima koji treba da dođu iza mene”, zaključuje Zorana Arunović.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /