in

Пешић: Скоро распродате улазнице? То је најбоља вест…

Србија сутра од 21 сат у нишком “Чаиру” завршава прву фазу квалификација за Светско првенство.

“Ова утакмица са Белгијом, као и свака у квалификацијама, је веома важна. Покушавамо да се припремимо најбоље што можемо. Нама је тај континуитет екипе угрожен. Ако упоредимо мечеве против Летоније у Београду и тамо, важно је да кажемо да су током тог периода кроз екипу прошла 23 играча. Никакав континуитет не постоји, осим што је тренер имао прилику да их упозна. То је алармантна ситуација, као што је алармантна и ситуација у којој се налази српска кошарка”, рекао је Пешић на конференцији за медије у Нишу.

Репрезентација је као локомотива кошарке у свакој земљи и показатељ где се она налази, додао је искусни стручњак.

“На Европском првенству 2001. године играли смо четвртфинале са Летонијом и победили 114:78, а 20 година након тога Летонија је наш противник кога када хоћемо да победимо морамо да дамо максимум. У Риги се сада, пред 11.500 људи, певало од самог почетка, то сте морали доживети, да видите која је то подршка. Ако неком завидим, завидим њима на тој спремности да подрже репрезентацију, а са друге стране, наши момци су дали максимум. Били смо тужни након пораза, али нисмо разочарани јер су играчи дали највише, а то значи борбеност и жељу за победом. Успели смо да некако изгубимо са седам поена разлике чиме се не поносимо, али то је реална ситуација у овом моменту.

Селектор је истакао и да је логично да нико не жели ни један пораз, али…

“Ми смо за 20 година слабо напредовали јер у Србији постоји кошарка само када играју Партизан и Звезда, публика не долази нигде, осим можда у Чачку. Репрезентација је очигледно требало да дође у Ниш и да добије подршку. Радујемо се што смо овде, што ћемо имати пуну дворану која нам је неопходна да бисмо дали максимум и пробали да победимо. То нам је важна утакмица, даје нам шансе да се квалификујемо за Светско првенство”.

“Говорио сам пре месец дана, пре два месеца, али су неки људи рекли да Пешић тражи изговор јер ако не можемо да победимо Летонију у Риги и Белгију у Нишу, ми не треба да постојимо. Велика је разлика, нисмо напредовали. Имам право да то кажем, највише памтим, а и најстарији сам овде. Да не живимо у облацима, кошарка је глобалан спорт, не игра се у три-четири земље, није ни чудо што смо Летонију пре 20 година добили са 30 разлике, а сада се боримо да их победимо макар једним кошем. То је наша актуелна ситуација. Момци који су овде спремни су да “изгину”, поготово пред пуном двораном.

Према његовим речима здравствени билтен није повољан.

“Од поменута 23 играча која су играла на ових пет утакмица, само тројица су били на свакој  Аврамовић, Куриџа и Ристић. На овој утакмици у Риги изгубили смо три играча, за Аврамовића не знамо да ли је сломио руку, Бјелица је обновио повреду, Куриџа се повредио и они нису тренирали. Према уговору НБА и ФИБА, НБА играчи под уговором имају право да тренирају са репрезентацијама 28 дана пред такмичење. Договор је да се Јокић прикључи 4. августа на почетку припрема, а колико му значи репрезентација говори и то што нам је пожелео срећу пред Летонију, послао нам је поруке подршке”, завршио је Пешић.

Српски репрезентативац Огњен Јарамаз рекао је да му много значи што ће “Чаир” да буде пун.

“Нама играчима то веома значи. Поготово сада, када долазимо из утакмице где смо изгубили од Летоније. Тај вид подршке нам је јако битан, без обзира на пораз у Риги. Атмосфера у екипи је добра, верујем да ћемо бити у стању да одиграмо добру утакмицу и победимо. Свима је јасно да је то веома важно јер се преносе бодови у другу фазу квалификација. Користимо ове дане да што боље припремимо утакмицу, у бољој смо форми и надам се победи”, поручио је Јарамаз.