in

Sportske.net – F1 – Vlahović gledao trijumf Leklera u Monaku, šampion podbacio, težak incident obeležio trku!


Autor: Darko Mitrović


nedelja 26.05.2024.


17:52


Izvor: Sportske.net, Beta

Vozač Ferarija Šarl Lekler pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaka.

Lekler je startovao sa pol pozicije i vodio je tokom čitave trke. On je prvi put u karijeri pobedio na domaćoj uličnoj stazi u Monte Karlu i u svom rodnom gradu ostvario šestu pobedu u karijeri, a trci je prisustvovao i naš fudbalski reprezentativac Dušan Vlahović.

Drugo mesto zauzeo je Oskar Pjastri iz Meklarena, a treći je bio Karlos Sainc iz Ferarija.

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Džordž Rasel iz Mercedesa, a šesti aktuelni šampion Maks Ferstapen iz Red Bula.

Sedmostruki svetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton zauzeo je sedmo mesto i osvojio dodatni bod za najbrži krug trke, osmi je bio Juki Cunoda iz ekipe RB, deveto mesto zauzeo je Aleksandar Albon iz Vilijamsa, a 10. vozač Alpina Pjer Gasli.

Trka u Monaku danas je bila prekinuta četrdesetak minuta zbog incidenta u prvom krugu kada je vozač Hasa Kevin Magnusen udario u bolid Red Bula Serhija Peresa. Meksikanac je potom udario u zaštitnu ogradu i usput zakačio Nika Hulkenberga iz Hasa.

Bolid Red Bula je potpuno uništen, a Peres je bezbedno izašao iz vozila. Sva trojica su posle toga odustala od trke, a iz direkcije trke odlučeno je da neće dalje istraživati incident.

Tokom prvog kruga došlo je i do sudara dvojice vozača Alpina Estebana Okona i Pjera Gaslija, zbog čega je Okon morao da završi trku. Okon je kažnjen dodavanjem pet mesta na plasman u kvalifikacijama u narednoj trci u Kanadi.

Trka je nastavljena startom iz mesta, poveo je Lekler ispred Pjastrija, Sainca, Norisa i Verstapena.

Iz Mercedesa su u šestom krugu Rasela savetovali da ne “juri” toliko Norisa već da čuva gume, a on je odgovorio da bi tako rivali mogli da odmaknu i dobiju “besplatan” odlazak u boks.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Lekler je sigurno vozio i čuvao prvo mesto ispred Pjastrija koji mu nije dozvoljavao da se “odlepi”. Do 22. kruga Lekler je imao nešto više od sekund prednosti nad Pjastrijem, a Noris je na više od 10 sekundi uvećao prednost nad Raselom. Iza Rasela vozio je vodeći u generalnom plasmanu Verstapen, a iza njega Hamilton.

Noris se približavao Saincu, a ekipe su savetovale svoje vozače da čuvaju gume, ali i da paze na brzinu, pre svih Lekler kome je savetovano da uspori.

Do 41. kruga Lekler je imao 1,6 sekundi prednosti na čelu, a Noris je upitao o stanju njegovih guma u odnosu na četvoricu vodećih, a iz boska mu je rečeno da je on u najboljoj poziciji u 45. krugu.

U 52. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao sedmi, a krug kasnije na zamenu je otišao i Verstapen, koji se vratio na stazu na svoju poziciju, šestu. U tim trenucima najbrži krug imao je sedmostruki svetski šampion.

Noris se primakao Saincu na manje od pola sekunde, a Verstapen je na novim gumama smanjivao zaostatak za petoplasiranim Raselom.

Dobrim preticanjima Strol je nadoknadio dve pozicije i popeo se na 14. a u tim trenucima dobro je vozio i Albon i primakao se Cunodi.

Verstapen je sustigao Rasela koji se dobro branio i uspeo da se odbrani, a Hamilton je smanjio zaostatak za vodećim u generalnom plasmanu Verstapenom.

U završnici trke Sainc se primakao drugoplasiranom Pjastriju, a Lekler je stekao više od osam sekundi prednosti nad vozačem Meklarena. On je sigurnom vožnjom sačuvao prednost i putem radija poručio ekipi da će “večeras biti veliko veče”.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 9. juna trkom za Veliku nagradu Kanade.



Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /