in

Sportske.net – Jokićeva analiza – Severina nije trebalo da bude isključen, ali ni Hvang, nije bio penal nad Đigom…

Sportske.net – Jokićeva analiza – Severina nije trebalo da bude isključen, ali ni Hvang, nije bio penal nad Đigom…

Crvena zvezda i Partizan su večeras igrali nerešeno, 2:2 u 172. večitom derbiju na ”Marakani”, a tokom meča bilo je spornih situacija koje je večeras na Areni sport analizirao njihov stalni analitičar suđenja Zdravko Jokić, nekadašnji sudija.

Najpre je generalno ocenio suđenje debitanta u derbijima, Pavla Ilića.

”Debitant je bio dobar, dobro suđenje je pikazao, kontrolisao je igru i imao dobar menadžment, pustio pun razvoj igre, dobru komunikaciju, autoritet, samopouzdanje.

To se odnosi na prvo poluvreme. U drugom je bila malo bleđa slika. Rezultat je bio takav da su igrači postali malo nervozniji.

Ali, za sudiju koji prvi put sudi, mislim da je dobro sudio. Dobro se kretao, sarađivao sa pomoćnicima”, objasnio je Jokić.

Ipak. bilo je i propusta, i to ne tako bezazlenih, ako je vreovati Jokićevim zaključcima.

Situacija kada je Kaluluu dosuđen prekršaj nad Hvangom ispred kaznenog prostora Partizana. Jokić smatra da je trebalo da bude obrnuto.

”Ovde imamo situaciju koja dezavuiše sudiju. Pogledajte, igrač crvenih ide stopalom na potkolenicu i spušta je posle na gaženje. Igrač Partizana je reagovao jer je imao osećaj da je fauliran i ja takođe mislim da je bio fauliran. Debitantska sreća je da iz ovoga nije pao gol. Malo je sudija imao konfuzno kretanje ovde”, objasnio je Jokić.

Kod vodećeg gola Zvezde koji je postigao Spajić, Kalulu obema rukama gura Natha, pa je taj gol regularan, ocenio je Jokić.

Hvang obara Kalulua u kontri? Pokazan je žuti karton, da li je trebalo i crveni?

”Dobra odluka sudije. Ne može crveni, jer se gleda kontrola lopte i raspored ostalih igrača. Lopta je ispred njega, ali igrač Zvezde koji je u startu ima brzinu i ne može da se kaže da ovaj igrač ima očiglednu priliku za postizanje pogotka”.

”Kalulu bi u trku sa Mijailovićem bio brži”, primetio je nekadašnji kapiten Partizana Miroslav Vulićević..

”Da, ali sudije znaju da je igrač sa loptom sporiji od igrača bez lopte”, uzvratio je Jokić.

Isključenje Severine?

”Igrači padaju, nije skok. Sudija nije baš toliko blizu njih, sa 15 metara gleda. Svi se pitamo kako je došlo do faula. A čim se mi pitamo, onda… Drugi žuti karton mora da bude vidljiv za sve na stadoonu, da niko nema dilemu, a to ovde nije bio slučaj.

Ruka je bila odručena, ali u njoj nije bilo intenziteta. Mislim da je mogao da prođe bez kartona, pogotovo kad se radi o derbiju”, rekao je Jokić.

Da li je trebalo dosuditi penal za Zvezdu kada je Marković startovao na Đigu, koji je trenutak ranije poslao loptu preko gola.

”Ovde vrlo interesantna stvar. Igrači Zvezde više reaguju da li je lopta prešla liniju ili ne. Ali, ovde vidimo da je Marković krenuo u klizeži start koji je bio za prekršaj, ali kad se uspori snimak, vidi se da u momentu prekršaja lopta je bila preko gola. Dakle, nema prekršaja.

Može samo da bude karton kad je lopta već izašla”, zaključio je Jokić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /