in

Sportske.net – Kreće drama baraža za EURO

Sportske.net – Kreće drama baraža za EURO

Žreb za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj održan je još 2. decembra u Hamburgu, ali će tri grupe od ukupno šest, koliko ih ima u prvoj fazi, biti kompletirane tek nakon mečeva baraža Lige nacija, koji su na programu u narednim danima. Konkretno, polufinala će se igrati u četvrtak, a finala u utorak.

Za tri preostala tri mesta na Euru boriće se 12 najboljih selekcija iz prethodnog ciklusa Lige nacija, koje preko redovnih kvalifikacija nisu uspele da se domognu završnog turnira u Nemačkoj.

Baraž je podeljen na tri staze i u svakoj od njih će se održati mini-turniri, čiji će pobednici otići na šampionat Evrope.
U polufinalu divizije A će Poljska biti domaćin Estoniji, dok će Vels dočekati Finsku. Žreb je odlučio da domaćin finala bude pobednik duela između Velsa i Finske.

U diviziji B, parovi polufinala su Izrael – Island i Bosna i Hercegovina – Ukrajina. Domaćin finala biće pobednik duela između BiH i Ukrajine.

U diviziji C će Gruzija će dočekati Luksemburg, a Grčka će biti domaćin Kazahstanu. Domaćin finala biće bolji iz duela između Gruzije i Luksemburga.

Dakle, biće jako zanimljivo, a svaka od ovih selekcija, izuzev Estonije, se sa pravom nada da će igrati na Evropskom prvenstvu.

Učešće Estonaca u ovom baražu je poseban kuriozitet. Estonija je u kvalifikacijama za EURO osvojila samo jedan bod, uz gol-razliku -20, u konkurenciji Belgije, Austrije, Švedske i Azerbejdžana,  ali je u najlošijoj diviziji Lige nacija bila najbolja još na jesen 2022. godine i zahvaljujući tome će se naći u baražu, i to sa timovima iz A divizije.

Estonci nikad nisu igrali neko veliko takmičenje, a ovo im neće biti prvi baraž. Igrali su ga u ciklusu za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj, kada su u kvalifikacionoj grupi ostavili Srbiju bez baraža. U doigravanju su izgubili dvomeč od Republike Irske.

Oni bi trebalo da budu lak zalogaj za Roberta Levandovskog i družinu, a onda bi u finalu te divizije moglo sve da pršti, ukoliko dođe do duela između Velšana i Poljaka u Kardifu, mada će se ovde pitati i Finci, koji su bili učesnici prošlog Eura.

Kada je reč o diviziji B, tu je na papiru favorit Ukrajina, ali daleko od toga da će joj biti lako. Najpre treba da prođe Zenicu, a tu su još Izrael i Island, koji su sve osim naivni timovi, iako su Islanđani sada u smeni generacije i u očekivanom padu. Izraelci i Bosanci će preko ove divizije probati da se dokopaju istorijskog prvog učešća na šampionatima našeg kontinenta.

Divizija C bi mogla da bude jako interesantna i upravo je ona ta koja donosi najveću draž baraža Lige nacija, jer daje šansu onim selekcijama iz trećeg plana da se pojave na velikom takmičenju, što preko kvalifikacija nikad ne bi uradili.

Severni Makedonci su pre tri godine iskoristili ovu diviziju da se plasiraju na svoje prvo Evropsko prvenstvo u istoriji, a sada tu priliku imaju Gruzija, Luksemburg i Kazahstan. Ali u ovoj konkurenciji se našla i selekcija Grčke, prvak Evrope iz 2004. godine, pa se od nje očekuje da opravda status favorita. Neće Grcima biti lako da to urade, jer bi u eventualnom finalu mogli da gostuju u Gruziji. Čini se da Gruzija, predvođena Kvičom Kvarackelijom, ima sve što je neophodno da ispiše istoriju, ispred sebe ima dva moguća meča pred 50.000 svojih navijača u Tbilisiju i za ovu reprezentaciju je zaista situacija “sad ili nikad”. Inače, pobednik baraža divizije A će na EP igrati u grupi D sa Francuskom, Austrijom i Holandijom. Pobednik baraža divizije B će biti u grupi E sa Belgijom, Rumunijom i Slovačkom, dok će pobednik baraža divizije C otići u grupu F sa Portugalom, Turskom i Češkom.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /